A német főváros felett már rendőri helikopterek figyelik a „tüzes pontokat”: negyedik éjszaka borítanak lángba autókat Berlin különböző negyedeiben, eddig hetven jármű égett el, vagy károsodott súlyosan.

A berlini rendőrség továbbra sem tesz említést forró nyomról és változatlanul óvatos a cselekmény minősítésében: a legutóbbi értékelés szerint a kétségtelen politikai motívum mellett fellelhető az ilyen bűncselekményeknél gyakori „copycat” effektus, magyarán a másolás, továbbá immár a biztosítási csalás is.

Ami a politikai motívumot illeti, ez továbbra is meglehetősen ködös. Korábbi években, amikor kisebb arányban fordultak elő hasonló cselekmények, automatikusan anarchista-szélsőbalos gyanúsítottak kerültek a nyomozók figyelmének előterébe: a kiégett roncsok akkor többnyire luxus BMW-k, Mercedesek voltak. Most a kép sokkal vegyesebb, nem kevés középkategóriás és veterán korhoz közeledő járművet is felgyújtottak, például a keleti városrészekben. Több szakértő, így a hannoveri Christian Pfeiffer kriminalista azt feltételezi, hogy akár a londoni zavargások is inspirálhatják az ismeretlen elkövetőket, akik többnyire fiatalok lehetnek, és hátrányos, kilátástalan élethelyzetüket kívánják kompenzálni. Más szakértők szerint nem lehet számításon kívül hagyni az aktivizálódó neofasisztákat sem.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!