Mariupoli munkásőrség. - Miközben súlyos harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a várost ellenőrző oroszbarát szakadárok és az ukrán erők között, a térség második legnagyobb városában, Mariupolban eltűntek a lázadó fegyveresek az utcákról, elhagyták az általuk megszállt épületeket. Az ellenőrzést „munkásőrség” vette át Ukrajna leggazdagabb emberének felhívására.

 
Járőrben - Konsztantyin Csernicskin, Reuters

A New York Times, amely helyszíni riportban számolt be e fejleményről, utal rá, hogy Rinat Ahmetov, akinek acélművei és bányái több százezer embert foglalkoztatnak Kelet-Ukrajnában, eddig hallgatott. Az oligarcha, aki egykoron a megbuktatott Janukovics elnök pártfogójának számított, eddig nem foglalt állást a kialakult polgárháborús helyzetben.

A múlt héten ez megváltozott, a lap szerint ez annak köszönhető, hogy Putyin orosz elnök „levette a kezét” a szeparatista lázadókról, miután azok elutasították a kérését, hogy halasszák el az elszakadási népszavazásokat. Ahmetov élt az alkalommal és saját érdekeit is szem előtt tartva kijelentette, hogy Kelet-Ukrajna elszakadása bármilyen formában katasztrófához vezetne, ahogy a tulajdonába tartozó „Iljics Acélművek” igazgatója ki is mondta, bezárulnának az európai acélexportpiacok, tönkremenne a gyár és Mariupol is, ahol nincs család, amely ne kötődne az acélhoz. „Ha van acél, van állás, fizetés és családi nyugalom.”

A 460 ezres lakosú városban 50 ezren dolgoznak az acéliparban, és Ahmetov felhívására 18 ezren jelentkeztek járőrözésre. A gyári védőruhába és sisakba öltözött fegyvertelen járőröket rendőrökkel is megerősítették. Egyelőre semmiféle konfliktus nem történt, amikor munkások felszámolták a szeparatisták emelte barikádokat.

A New York Times azonban nem tartja kizártnak, hogy a szakadárok, megerősítve, újra megjelennek a mariupoli utcákon és szembeszállnak az acélmunkásokkal. A lap utal rá, hogy több más városban, így Donyeckben is megjelentek a bányászok és az acélmunkások, de egyelőre nem jártak olyan eredménnyel, mint Mariopulban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!