Jelentősen felgyorsítja Németország a menedékjogi kérelmek elbírálását – jelentette be Angela Merkel német kancellár. Az új szabályozás értelmében a korábbi hónapok helyett a német hatóságoknak hetek alatt el kell dönteniük, hogy a kérelmező valóban üldöztetésnek van-e kitéve a hazájában valamilyen csoporthoz való tartozása miatt. Emellett a fellebbezési eljárások végére is két héten belül pontot kell tenni.

 
Angela Merkel - Fotó: Fabrizio Bensch, Reuters

Azokat, akiknek a kérelmét elutasítják, mert „biztonságos országból” jöttek, rövid időn belül haza kell szállítani. Az utóbbi döntés főként a balkáni országból érkezőket érinti, akik az összes kérelmező 16 százalékát teszik ki. Eddig mindig megtalálták a módját, hogy az országban maradjanak, miután az eljárás számukra negatív eredményt hozott. De ezentúl a német hatóságok gondoskodni fognak arról, hogy elhagyják az országot.

Ezzel úgy tűnik, véget ért Merkel pártja, a CDU és a Bajorországban népszerű koalíciós partnere, a CSU közötti vita. A bajor szociáldemokraták vezetője, Horst Seehofer még a múlt héten adott ultimátumot a kancellárnak: vagy szigorít a kormány a menekültügyi szabályozáson, vagy a CSU három minisztere távozik a kabinetből. Bár alapvetően senki nem tartott attól, hogy a Merkel-kormány megbukhat, a mostani döntés mégis szimbolikus jelentőségű, mert a korlátlanul befogadó német politika végét jelzi.

Seehofer győzelme mégsem teljes. A bajor miniszterelnök azt is követelte, hogy szabják meg pontosan, maximum hány embert tudnak befogadni. Valamint állítsanak fel a határokon tranzitzónákat, ahol az embereknek addig kell várakozniuk, míg nem döntenek a menedékjogi kérelmükről.

Embertelen bánásmódra hivatkozva Merkel és a szociáldemokraták ezt elutasították, de kompromisszumos megoldásként 3-5 „eljárási központot” fognak létesíteni, amiből legalább kettő a legnagyobb nyomás alatt lévő Bajorországban lesz.

3 millió menekülttel számol 2017-ig az Európai Bizottság a héten kiadott gazdasági előrejelzésük szerint. Érdekes módon a prognózis alapján még a GDP is növekedhet ennek következtében, bár csak egészen kis mértékben: 0,2-0,3 százalékkal. 2015-ben 710 ezren érkeztek Európába, míg tavaly mindössze 282 ezren. Németországban 181 ezer embert vettek nyilvántartásba októberben.

 

Informális csúcstalálkozóra hívja össze az EU-s állam- és kormányfőket az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. A lengyel politikus kedd este levélben tudatta az állami vezetőkkel, hogy sürgős cselekvésre van szükség, ha Európa meg akarja őrizni a szabad mozgást biztosító schengeni övezetet. A november 12-i megbeszélésen migrációval kapcsolatos kérdéseket vitatnak majd meg az EU-s vezetők afrikai és más, a migrációs helyzet kialakulásában érintett országokkal. „Mindent meg kell tennünk, ami tőlünk telik, hogy megőrizzük Schengent, ezért az összes olyan kezdeményezést vissza kell tartanunk, amely a belső határok visszaállításához vezethet” – közölte Tusk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!