A prosztatarák a második leggyakoribb halálok Magyarországon az ötven év feletti férfiak körében. Évente ezerötszázan halnak meg és hatezer az új beteg. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója szerint a Movember és a hasonló kampányok révén mindenki megérti: egyetlen gyógyszer sem helyettesíti a megelőzést.

 
Movember kampány - Fotó: William West, AFP/Europress

– Doktor úr, én hamarosan 50 éves leszek, és még nem voltam szűrésen. Van valamilyen jel, ami esetleg utal a betegség kialakulására, és amire figyelni kell?

– Csak a rendszeres orvoshoz járással lehet megelőzni a prosztatarákot, más módszer nincs. A betegség kialakulásának pontos okát nem ismerjük, kezdeti stádiumban nincsenek tünetei sem. Amikor pedig már fájdalmak vannak, az általában csontfájdalom, és az áttétet jelent.

– Az elmúlt években egyre több, a Movemberhez hasonló kampányt szerveznek világszerte. Magyarországon például csökkent ezek hatására a megbetegedések száma?

– A férfiak és különösen a magyar férfiak kevésbé egészségtudatosak, mint a nők. Arányaiban is kevesebben járnak bármilyen szűrésre. De igen, azt hiszem, a kampányok hatására – ha lassan is, de – egyre többen jönnek. Egy Németországban készült felmérés szerint az emberek várható élettartamát az elmúlt 150 évben három tényező javította szignifikánsan: a csatornázás, a korai gyermekhalálozás megszüntetése és az autópálya KRESZ bevezetése. A tanulmány szerzői szerint bármely rákgyógyszer felfedezése sem módosíthatna lényegesen ezeken az adatokon, a betegségek megelőzése viszont igen. Ezért a következő évtizedekben még az eddiginél is többet fognak költeni erre.

– Idehaza elegendő pénz van a szűrések megszervezésére?

– Igen. A politika időben felismerte, hogy bár a prevenció rövid távon nem hoz szavazatokban mérhető hasznot, de mindenképpen megéri rá költeni. Ráadásul tény, hogy a megelőzés a legolcsóbb és a leghatékonyabb. A legdrágább pedig a kemoterápiás kezelés, ami ráadásul csak átmeneti javulást hozhat. Az időben felismert betegség évtizedekkel hosszabbíthatja meg az életet. Ezért mondjuk azt, hogy minden 45 év feletti férfi évente egyszer – akár Movemberben – menjen el szűrésre.

A Movember egy Ausztráliából indult figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden évben novemberben rendeznek meg. A férfiak a hónap elején megborotválkoznak és egy hónapon át bajuszt növesztenek. A bajusz játékos szimbóluma annak, hogy fontosnak tartják saját egészségük megőrzését, és felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra, elsősorban a prosztatarákra, amely szűrővizsgálattal megelőzhető.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!