A Brexit után az olasz belpolitikai káosz lehet a legnagyobb hatással Európa jövőjére. A létező forgatókönyvek között van a kilépés az euróövezetből, ami egyben az európai fizetőeszköz bedöntését is jelentené.

Az olaszok a múlt héten leszavazták Matteo Renzi kormányfő alkotmánymódosítási javaslatát, mire a miniszterelnök lemondott. Így most a köztársasági elnökön a sor, hogy kijelölje azt a politikust, aki megalakíthatja az új, feltehetően átmeneti kormányt. A várakozások szerint Sergio Matterella a jelenlegi kormány egyik tárcavezetőjét vagy a Demokrata Párt valamelyik tagját kéri fel kormányalakításra.

Ám az sem kizárt, hogy előrehozott választásokat kell majd tartani Olaszországban. A befutók között lehet az egykori humorista, Beppe Grillo. Az olasz belpolitika fenegyereke és pártja az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelenleg a második legnagyobb politikai erő Itáliában.

Grillo megszavaztatná az olaszokat az euróról, vagyis arról, hogy az ország bent maradjon-e az euróövezetben.

„Csak az euróról szavaznánk, nem az unióról” – mondta Grillo, de Európa már akkor is „padlót fogna”, ha a kontinens harmadik legnagyobb gazdasága eldobná az eurót.

(Jegyzetünk a december 10-én megjelenő Vasárnapi Hírek 13. oldalán: Andor László: Római napló)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!