Egyelőre nem tudni, miképp vészeli át a magyar kormány az Európai Parlament szerdai ülését – a képviselők ugyanis itt a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatos határozati javaslatokról szavaznak. Az EP balos és liberális frakciói prezentáltak egy közös tervezetet, de hogy a Fidesz pártcsaládja, a Néppárt előrukkol-e egy saját – esetlegesen puhább – verzióval, az valószínű.


Ám az más kérdés, hogy megköveteli-e egységes támogatását. Ha nem, akkor simán előfordulhat, hogy néppárti Európa-atyák is megszavazzák azt, azaz végül többséget szerez.

A javaslat elsősorban alkalmazná a 7-es cikkelyt, hogy rászorítsa a magyar kormányt a jogállamiság visszaállítására. (Igaz, az említett szabály legdurvább tétele szóba sem jön, azaz nincs szó az uniós tagságból származó előnyök és a szavazati jog felfüggesztéséről.) Azt viszont világosan látja a tervezet, hogy anyagi fegyelmezésre szükség van (hiszen az Orbán-rezsim az EU pénzéből finanszírozza klientúráját), így arra kéri a forrásokat elosztó Európai Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását.

A tervezet különösen menekültekkel és menedékkérőkkel, a közérdekű tájékoztatással, az oktatással, a szociális területtel kapcsolatos, illetve gazdasági fejlesztésekkel összefüggő projekteket venné górcső alá, hogy kiderüljön, az e célra szánt pénzek felhasználása teljes mértékben összeegyeztethető-e az uniós joggal. És persze számos törvénymódosítást is eszközölne a javaslat, így felszólítja a magyar kormányt, hogy változtasson a menekültügyi és a felsőoktatási törvény kifogásolt részein, valamint vonja vissza a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvénytervezetet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!