Tűzoltás, ahol muszáj, lecsendesítés különféle ígéretekkel, vagy a teljes hallgatás. A választás előtt alig több mint két hónappal ez a kormány reakciója a különféle bérkövetelésekre – attól függően, hogy mennyire fókuszban lévő területről van szó, azaz hol jöhet kellemetlenül a kormánynak, ha a munkavállalók elégedetlenkednek.

 
Illusztráció - Fotó: Ujvári Sándor

Hiába emelték tavaly és idén is jelentősen a minimálbért, a garantált bérminimumot és egyes ágazatokban a kereseteket (például a rendvédelmi területen vagy egyes állami cégeknél, mondjuk a MÁV-nál, ahol pillanatok alatt sztrájkba lendülhetnek a vasutasok), a közszférában továbbra is csaknem 200 ezren vannak olyanok, akiknek tíz éve nem emelkedett a keresete.

„Nem volt semmilyen egyeztetés a kormánnyal” – mondta lapunknak a két héttel ezelőtti munkabeszüntetésükkel kapcsolatban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Az érdekképviselet februárban újra akcióba lép, akkor 3, márciusban pedig 4 napos munkabeszüntetést terveznek, mivel az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők közül sokan vannak, akiket érint az említett tízéves emelés nélküli időszak. Hiába volt ugyanakkor már tavaly is két munkabeszüntetés, a kormány nem lép. Ez a terület ugyanis nem olyan „feltűnő”, mint mondjuk a mentősök vagy az ápolók munkája – utóbbiaknál a sztrájkfenyegetésre reagálva a kormány a héten gyorsan megígérte, hogy a novemberre tervezett béremelést előrehozzák, és az érintettek már februárban a magasabb bért kapják kézhez.

Eközben könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok ezrei követelnek béremelést, mivel sokan a számláikat sem tudják fizetni.

Az RTL Híradó beszámolója szerint háromezer név szerepelt azon a 20 méter hosszú petíción, amelyet a Magyar Kultúra Napján adtak át a közművelődési dolgozók – ők a kaotikus bérrendszer megváltoztatását és 50 százalékos bérpótlékemelést akarnak elérni. A kulturális államtitkárság válaszában egyeztetést ígért nekik. Az MKKSZ-nél egyébként most azt tervezik, hogy a sztrájkjukhoz kapcsolódva szélesítik a mozgalmat mindazok felé, akik a közszférában elégedetlenek a keresetükkel. Itt nemcsak köztisztviselőkről, hanem kormánytisztviselőkről, közalkalmazottakról, közszolgálati jogviszonyban állókról is szó van. Vagyis a humán közszolgáltatás 680 ezres területéről.

Úgy tudjuk, hogy a szakszervezet a korábbi kockás inges megmozdulás mintájára most kék ruhás-kék kiegészítős akciót tervez. Ennek keretében arra kérik majd a velük szimpatizálókat, hogy kék színű ruhával, szalaggal vagy kitűzővel fejezzék ki tiltakozásukat.

Az akcióhoz plakátkampány is kapcsolódik majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!