A szó legszorosabb értelmében. Ritka nyomozási bravúr történt nemrég Tapolcán Finszter Géza kriminológus szerint: még a hazai és nemzetközi szakirodalomban is alig fordul elő az, ahogy a helyszínelő bűnügyi technikus leleményességével a tettest elkapták: fülkagyló-lenyomata vezetett el hozzá, amit egy lakás ajtaján hagyott.

Valószínűleg „füles” nyomán dolgozott, mert nem csak ő, hanem két társának egyike is előzetesben van már. A betörő hallgatózott, otthon vannak-e. Aztán felnyomta az ajtót, s értékekkel távozott. A Rendőrtiszti Főiskola tanára szerint megtévesztők sokszor a médiahírek, mert ez a betörő is rablóként, méghozzá „sorozatrablóként” volt tálalva. A sorozat stimmel, mert kéttucat otthont látogatott meg a tulajdonosok távollétében és engedelmük nélkül vagyoni haszonszerzés céljából. De nem rabolt. Betöréssel lopott.

Magyarországon rablás – erőszakos tett – évente csupán 3-4 ezer van, s számuk egy évtized óta nagyjából állandó. Betörés viszont évente ötvenezer is akad. Lakás, hétvégi ház – mind bejön a tetteseknek, akik általában nem magányosak, mint a rablók, hanem szervezettek: van köztük felderítő, zárspecialista, értékesítő orgazda, s kiváló szimatuk van arra, hogy a kamrai lisztes dobozban, vagy a mélyhűtő jégkocka­fagyasztójában vannak-e az ékszerek, s a família mely kedves tagjának születési dátuma adja ki a széfkódot. A lényeg, hogy ne hagyjanak nyomot, s lehetőleg negyedóra alatt végezzenek. A nyomeltüntetés módjai ötletesek: só-bors-erős paprika kiszórása, hogy a rendőrkutya ne vegyen szimatot, tűzoltókészülékből kifújt hab vagy por stb. A legextrémebb a lakás felgyújtása. A rablásoknál sokszor csak pár ezer forint, vagy egy letépéssel megszerzett nyaklánc a nyereség. Két salgótarjáni tini – éppen hogy büntethető, 14-15 éves lány és fiú – sorozatbetörő: betörtek, besurrantak, így vittek el modellvasutat, ékszert, készpénzt, fényképezőgépet. Sorozatrablót a minap fogtak el kispesti tartózkodási helye közelében, miután 26 rendbeli rablást követett el egy játékfegyverrel. Készpénz mellett néhány doboz cigarettát, pár péksüteményt vitt el, de „fegyvernek látszó tárggyal” fenyegetett, így ez fegyveres rablásnak minősül.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!