Engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt 40 órányi közmunkára ítélte a Pussy Riot punkzenekar tagját, Marija Aljohinát egy moszkvai bíróság.

 
Fotó: Vasily Maximov, AFP

Aljohinát a múlt héten szerdán vették őrizetbe a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai épületénél, ahol egy Boldog születésnapot, hóhérok! feliratú transzparenssel tiltakozott a Cseka megalapításának 100. évfordulóján.

A hírhedt Cseka a bolsevikok által az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott erőszakszervezet, teljes nevén Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, élén Feliksz Dzerzsinszkij állt. A köznyelv máig így nevezi a belügyeseket. Aljohina közölte, hogy fellebbez. Ügyvédje felmentést kért, utalva rá, hogy védence nem akadályozta a gyalogosforgalmat sem. Aljohinát és a rendszerellenes zenekar egy másik tagját, Olga Boriszovát legutóbb augusztusban Jakutszkban vették őrizetbe néhány órára, amiért engedély nélküli szolidaritási akciót tartottak a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező támogatására. A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Aljohina 21 hónapon át raboskodott. 2013 decemberében közkegyelemmel szabadultak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!