Börtönbe mennek - Egy éve az ítélőtábla még nem találta a bűncselekményt, a Kúria most mégis letöltendőt szabott ki abban a perben, amibe Gyurcsány Ferencet is berántották.

 
Császy Zsolt - Fotó: Illyés Tibor, MTI


Csalódottan a bírói függetlenséget okolta Budai Gyula egykori elszámoltatási kormánybiztos, hogy sikertelenségbe fulladt a Fidesz által 2010-ben beígért elszámoltatási akciója. És egy nappal Budai kifakadása után a gyanúsítottként még Gyurcsány Ferenc egykori kormányfőt is „felvonultató” Sukoró-ügyben a Kúria elítélte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. két volt vezetőjét. Tátrai Miklós és Császy Zsolt 3, illetve 2,5 év letöltendő börtönbüntetést kapott – hűtlen kezelés kísérlete miatt. Pedig a Szegedi Ítélőtábla tavaly októberben még bűncselekmény hiányában mentette fel mindkettőjüket. (Persze az is igaz, első fokon a Szolnoki Törvényszék még szintén letöltendő éveket szabott ki.)

Az ügy előzménye, hogy az MNV 2008 nyarán kötött – a tervezett King’s City kaszinóvároshoz kötődő – telekcsereszerződést a befektetők képviselőjével, Joav Blum üzletemberrel. Blum pilisi és albertirsai gyümölcsöseit – több százmilliós ráfizetés mellett – cserélte az állam sukorói területeire. Az ügyészség 2009-ben indított nyomozást. Közben a Fővárosi Ítélőtábla 2011 nyarán egy polgári perben jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést.
(Amitől időközben Blum is elállt, mert a kaszinóberuházás – már az Orbán-kormány idején – ellehetetlenült.)

A mostani per vádirata szerint a telekcsere teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

A Kúria az elmarasztaló ítélet indoklásakor arra hivatkozott, hogy a vádlottaknak tudniuk kellett volna, hogy a csere nem feltétlenül szükséges, továbbá értékaránytalan is. A Kúria továbbá több ponton is módosította a korábbi tényállást, kitérve a 2008 májusában a King’s City beruházásról a Parlamentben tartott egyeztetésreis, mondván: az nem csupán protokolláris találkozó volt, annál több. Erre hivatkozva hallgatták ki hivatali visszaélés miatt korábban gyanúsítottként Gyurcsány Ferenc voltkormányfőt is, ám nála az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádat, amikor arra a vélelmezésre épített, hogy a befektetőkkel beszélgetve „részéről a beruházás támogatása az utasítás jellegét mutatta”.
(A tervezett kaszinó egyik befektetője, Ronald S. Lauder találkozott egyébként Orbán Viktorral is – 2010 januárjában Martonyi János volt külügyminiszter szadai villájában.)

Budai Gyula most úgy kommentálta a Kúria ítéletét, hogy „bűnözőknek a börtönben a helye’”. Erre Császy Zsolt riposztozott: „ha ez így van, mi talán már be se férünk, mert fideszesekkel lesz tele a börtön”.

Császy lapunknak a Kúria döntése kapcsán azt mondta: „a politika újra rászállt az igazságszolgáltatásra”, az ítélet ezért „az igazságszolgáltatás szégyene, az eljárás a jogállam sárba tiprása”. Tátrai Miklós úgy kommentálta az ítéletet, hogy a Kúria „jogtörténelmet írt”, hiszen átírta a tényállást, holott harmadfokon már nincs bizonyítás az eljárásban, amire ezt alapozni lehetne.

Császy és Tátrai egyaránt három és fél hónapot töltött korábban előzetes letartóztatásban, így mindkettejük büntetési ideje ennyivel csökken. Az MNV Zrt. két volt vezetője ugyan információink szerint perújítási és felülvizsgálati kérelemmel is élni kíván, sőt nemzetközi jogi fórumokhoz is fordul, ám egyiknek sincs halasztó hatálya – büntetésük letöltését néhány hét múlva meg kell kezdeniük. Gyurcsány Ferenc is reagált az ítéletre, szerinte ártatlan egykori munkatársait azért ítélték el, mert őt magát nem sikerült.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!