Enyhült, de nem ért véget a politikai válság Lengyelországban, miután abbamaradt a parlamenti blokád. A kormánypárt kemény büntetést ígér a tiltakozóknak.

 
Kim Dzsong-Un észak-koreai diktátor hajviseletével díszítették fel a lengyel tüntetők Jaroslaw Kaczinsky fotóját – Fotó: Kacper Pemper, Reuters


Felhagytak a parlamenti blokáddal azok a lengyel ellenzéki képviselők, akik a karácsonyt és az új évet is az épületben töltötték.

Azért foglalták el a házelnök pulpitusát december közepén, mert a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) bejelentette, hogy korlátozza az újságírók jelenlétét a parlamentben. Döntésük nyomán az épület előtt tüntetések is kezdődtek – igaz, az első két nap után a résztvevők száma jelentősen csökkent. A képviselők azonban az ünnepek alatt is kitartottak, támogatók vittek nekik karácsonyi vacsorát is.

Az újságírók kitiltásáról a konzervatív párt végül hétfőn letett, ezért csütörtökön – a tervezetthez képest nap késéssel – a képviselők megkezdhették munkájukat. Ám a lengyel politikai válság ezzel nem ért véget, mert az ellenzék a 2017-es költségvetést továbbra sem fogadja el. A kormánypárti képviselők azt ugyanis a parlamenti blokád kezdete után, egy másik teremben fogadták el, az ellenzéki honatyák szerint viszont ezen ők nem mind vehettek részt, ezért a szavazás és a költségvetés is érvénytelen.

A kormánypárt eközben kemény válaszlépésekkel fenyegeti a parlamentben tiltakozókat. Mariusz Blaszczak belügyminiszter a lengyel közrádióban azt mondta, hogy a tüntető képviselők akár tíz év börtönt is kaphatnak, mert bűncselekmény valakit megakadályozni abban, hogy elvégezze a munkáját.

Jaroslaw Kaczinsky, a PiS elnöke és az ország kormányzati pozíció szerinti irányítója szerint át kell írni a parlamenti szabályokat, hogy ilyen soha ne történhessen meg.


A PiS 2015 végén aratott választási győzelme után gyors lépésekkel „elfoglalta” a közmédiát és propagandaeszközévé tette azt. Korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét és az alkotmánybíróság függetlenségének korlátozására is lépéseket tett. Az Európai Unióban is komoly aggodalmakat keltő lépések ellen folyamatos a tiltakozás Lengyelországban, egy új, parlamenten kívüli civil ellenzéki mozgalom is alakult Bizottság a Demokrácia Védelméért (KOD) néven. A DeutscheWelle hírügynökség szerint a lengyel ellenzék és a KOD is súlyos belső ellentétekkel küzd, és amíg ezeket nem oldják meg, gyengül az erejük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!