A balkáni menekültútvonal lezárása után az Európai Unió a Líbia felől érkező bevándorláshullámot is megállítaná. A pénteki máltai migrációellenes csúcson kiderült: a tervre 200 millió euró van, de gyors sikert senki sem vár. Tripoliban például nincs olyan központi kormány, amely képes lenne biztosítani az ország határait.

 
Fotó: Andreas Solaro, AFP

Az Európába tartó illegális bevándorlók számának csökkenését remélik az unió tagállamai a Líbia és Olaszország között húzódó embercsempész-útvonal lezárásától.

Ám az már most biztos, hogy a pénteki máltai informális EU-csúcson elhatározott intézkedések nem hoznak majd olyan gyors eredményt, mint a Törökországgal tavaly márciusban tető alá hozott megállapodás a nyugat-balkáni migrációs hullám megállításáról. „Csak a válság rendezését célzó elszántságunk mérhető össze” – fogalmazott egy magas rangú EU-tisztségviselő a Földközi-tenger két térségében kirobbant menekültválság közötti párhuzamokról.

A feladat tényleg nehezebb: a káoszba süllyedt Líbiának nincs központi kormánya és nincs olyan szárazföldi határa, amelyet le lehetne zárni Európa felé. A tavaly Olaszországban partot ért 181 ezer migráns 90 százaléka Líbiából indult útnak. Többségük illegális gazdasági bevándorló volt, akik a kiterjedt embercsempész-hálózatok segítségével jutottak el Európába.

Líbia stabilizálása tehát nem megy máról holnapra, márpedig enélkül nincs esély a migránshullám érezhető visszaszorítására. Bonyolítja az amúgy is zűrzavaros politikai helyzetet, hogy a Nyugat az ENSZ által elismert tripoli kormányt támogatja, míg a térségben aktivizálódó Oroszország és több közel-keleti állam az ország keleti részét ellenőrző lázadókat.

Máltán az EU vezetői hangsúlyozták, hogy csak lépésről lépésre lehet felszámolni az észak-afrikai országból kiinduló illegális bevándorlást. Líbia egyelőre nem engedi, hogy külföldi hajók tartózkodjanak a felségvizein, ami megnehezíti az Európába tartó csempészhajók visszafordítását.

Olaszország még a csúcsot megelőzően nyélbe ütött egy megállapodást a tripoli kormánnyal, 200 millió eurót ígérve Líbiának, ha visszatartja az indulástól a migránsokat. A huszonnyolcak erre az évre ugyancsak 200 millió euró támogatást helyeztek kilátásba, és megerősítették, hogy továbbra is segítséget nyújtanak a líbiai parti és határőrség képzéséhez, a határok védelméhez és az embercsempészet felszámolásához.


HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!