Özönvízszerű esőt és jelentős lehűlést jósolnak a meteorológusok a nemzeti ünnepre, a kormány számos programot tervez hétfőre.

 
Illusztráció

Szokás szerint október 23-án reggel 8 órakor a Parlament előtt ünnepélyes keretek között felvonják a nemzeti lobogót, Orbán Viktor viszont a Terror Házánál mond beszédet délután 3 órakor. Tavaly a miniszterelnök az őt sípokkal váró – a Kossuth tér szélére szorított – tüntetők miatt kénytelen volt végigüvölteni beszédét. Igaz, ez nem akadályozta abban, hogy savazza az EU-t és a déli határon álló kerítés történelmi jelentőségét hangsúlyozza, mondván: segítségével sikerült megvédeni a kontinenst.

Orbán valószínűleg idén is bűnbakozik (vélhetően Soros Györgyre és Brüsszelre lő), viszont a tavalyihoz hasonló sípos akció egyelőre nem szerveződik.

Az alaphangot jelenleg csak Kara Ákos, a fejlesztési tárca államtitkára, a rendezvényekért felelős operatív törzs vezetője adta meg, amikor azt mondta: ahogy 1956-ban is meg kellett küzdeni a szabadságért, úgy most is „harcolni kell, hogy minden olyan értéket, amely Magyarország számára fontos, meg tudjunk őrizni”. Várhatóan harcos lesz a retorika a Műegyetemnél is, ahol mások mellett Trócsányi László igazságügy-miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter beszél vasárnap, majd fáklyás menetre indulnak a Bem tér felé. A politikai üzenetek iránt kevésbé fogékony érdeklődők számára hétfőn megnyílik a Parlament – megnézhetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. A Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában egész napos megemlékezést tartanak, napközben ’56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket vetítenek a Corvin, a Tabán, valamint a Kino mozikban, este pedig Szabadságkoncert lesz a Millenárison. A rendezvények miatt forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítani több helyen, a főváros I., II., V., VI., VIII. és XI. kerületében – egyes helyeken már péntek délutántól kedd hajnalig.
 

Lesz is meg nem is összellenzéki tüntetés október 23-án, délután a Kossuth téren.
A Gulyás Márton által alapított Közös Ország Mozgalom eredeti célja az volt, hogy az arányos választási rendszerről szóló törvényjavaslatot aláíró nyolc ellenzéki párt közösen demonstráljon a Parlament előtt, ez alól először az LMP, majd a Momentum bújt ki. Így a szervezők letettek a közös tüntetés ötletéről, ettől függetlenül azt kérik, hogy a pártok szimpatizánsai minél nagyobb számban vegyenek részt az eseményen, és „hozzák magukkal nyugodtan a pártjuk jelvényét, kitűzőjét, zászlóját”.

Címkék: október 23., ellenzék

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!