Kirúgták a kétes előéletű ügyvezetőt, eseti bizottság vizsgálja esetleges „lehallgatási, korrupciós” érintettségét.
- Kunos Péter irányítja májusig a Budapesti Zsidó Hitközséget.
- Visszakapta állását a Dohány utcai zsinagóga főrabbija.

 
BZSH: szavazás rendkívüli közgyűlésen

Leváltotta a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlése Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót. A kétes múltú (volt transzvesztita előadó, dolgozott katolikus kántorként és folytatott evangélikus teológiai tanulmányokat is) Schwezoff helyére Kunos Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezetőjét választották megbízott ügyvezetőnek. Az „utolsó szó jogán” Schwezoff azt mondta: a közgyűlés tagjaként a jövőben is a „tiszta, átlátható gazdálkodásért fog küzdeni”.

Kunos legkésőbb májusig – a tisztújító közgyűlésig – vezeti a BZSH-t, az adminisztrációs és a pénzügyi rendszerért felel, s bár van aláírási és döntési joga, a megmaradt két BZSH-elöljáró véleményét minden fontos kérdésben kikéri. „Nincs vezető elöljáró, nincs határozatképes elöljáróság, így saját magamat kell ellenőriznem, ez jelenti a legnagyobb kontrollt” – nyilatkozta lapunknak Kunos, aki első „munkanapján” visszavette a Schwezoff által kirúgott Frölich házaspárt (a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját és feleségét).

„Eltávolításuk volt elődöm legnagyobb baklövése” – indokolt a megbízott ügyvezető. Kunos szerint a zsinagóga beléptetőrendszerének beszerzése és kiépítése körül nincs mit vizsgálni, mert a több mint egy éve tartó munka minden elemét már nyilvánosságra hozta az elődje.

„A jegyértékesítő és beléptetőrendszer korszerűsítéséről nem mondtunk le. Egy új pályázat – amely valószínűleg a biztonsági szempontok miatt zárt és meghívásos lesz – majdani elbírálásáig a Mazsihisz továbbra is az Aviv Travellel működik együtt” – érvel Kunos Péter. Szerinte az egyik legnehezebb feladat a zsidó hitközségek presztízsének visszaállítása.

A BZSH egy eseti bizottságot hoz létre, ami Schwezoff tevékenységét vizsgálja, többek között érintettségét a lehallgatási és korrupciós ügyekben. De a feltételezett sorozatos károkozásért is felelősségre vonhatják: azt beszélik, irreális összegekért vett fel végzettség nélküli „bizalmi” embereket. A leváltott ügyvezetőnek még másfél évig él a fizetése, ám ha bebizonyosodik, hogy munkajogi felelősség is terheli, akár meg is vonhatják tőle a hátralévő időre szóló fizetését.

Angela Merkel német kancellár közelgő budapesti látogatásának végleges programja még nem ismert, de az valószínű, hogy ellátogat majd a Dohány utcai zsinagógába, ahol Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Frölich Róbert főrabbi fogadja.

 

--------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!