Az albérletkeresők Mekkája lehetne az I. kerület, hiszen a Várnegyed patinás ingatlanjaiban lévő lakásokat gyakorta olcsóbban lehet kivenni, mint amennyit kis lakótelepi otthonokért kérnek. Például egy 50 négyzetméteres panellakás a IX. kerületi Gubacsi úton havi 105 ezer forintért várja gazdáját, Zuglóban a Füredi úton egy 55 négyzetméteres hajlékot havi 125 ezer forintért kínálnak, addig a Várnegyedben a Pala utcában egy 85 négyzetméteres otthont mindössze 101 ezer forintért ki lehet bérelni.

 
Ilyen patinás házakban lehet „semmi pénzért” lakást bérelni - Forrás: Google Street View

Félreértés ne essék, az önkormányzat nem rászoruló családoknak biztosít kedvezményes lakhatást (miként az kötelessége lenne, és évek óta nem teszi), hanem a Valton-Master Car Kft.-nek biztosít jutányosan helyet. A név árulkodó, a vállalkozás ugyanannak a Varga Lajosnak a cége, aki a Fidesz „házi biztonsági szolgálataként” számon tartott Valton-SEC Kft.-ben is résztulajdonos. Az I. kerületi ingatlant bérlő céget persze a bérelhető luxus autók piacán jól ismerik, a szélesebb nyilvánosság viszont valószínűleg mindössze arról ismeri, hogy autója többször állt rendelkezésére Rogán Antalnak, Orbán Viktor kabinetfőnökének.

Egyszóval, miképp ez a fenti példából kitetszik, azt I. kerületi önkormányzat nem a szociális szempontokat nézi, hanem a kapcsolati hálót – árait pedig úgy határozza meg, hogy a Nemzeti Eszközkezelő is megirigyelhetné (az a szervezet, amelyik a jellemzően a fizetésképtelenné vált devizahiteleseknek biztosít roppant olcsón ingatlant).

Például egy cégnek, amelyik három roppant befolyásos oligarcha érdekeltsége (Garancsi István, Hernádi Zsolt MOL-vezér, Csányi Sándor, az OTP-elnök vezérigazgatója) egy 45 négyzetméteres facilitás havi 13 878 forintért áll rendelkezésére, azaz egy négyzetméter mindössze 308,4 forintot kóstál. Igaz, egy másik lakás esetében már mélyebben kell ugyanennek a vállalkozásnak, az alapvetően ingatlanokra szakosodott CD Hungary Zrt.-nek a zsebébe nyúlnia, ugyanis egy 340 négyzetméteres ingatlanért már 220 218 forintot számít fel az önkormányzat, úgyhogy itt már egy négyzetméter 647,7 forint költséget jelent, ami majdnem dupla ár. Persze ezt némiképp ellensúlyozhatja az a tudat, hogy a bérlemények az Úri utcában, azaz Budapest egyik legmenőbb közterén vannak.

Nominálisan a legtöbbet, 2 304 000 forintot a V1 Gasztronómiai Kft.-ről gombolja le az önkormányzat: az Orbán családdal meglehetősen jó kapcsolatot ápoló gasztrovállalkozó, Zsidai Roy érdekeltségének kell ennyit leszurkolnia havonta. Igaz, ez egy 702 négyzetméteres bérlemény tarifája, azaz a négyzetméterár mintegy 3283 forint körül alakul. (Megjegyzendő: a Zsidai-érdekeltségek összesen 4 másik ingatlant is bérelnek, összesen 323 négyzetméterért fizetnek százezer forintos nagyságrendet havonta.)

Az, hogy az önkormányzat mélyen a piaci ár alatt adja bérbe a lakásokat, akár a hűtlen kezelés gyanúját is felvetheti.

Címkék: Budapest

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!