Csak a hivatástudat - Az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények már-már elviselhetetlenek a mentődolgozók között, akik közül sokan külföldön vagy a magánszférában keresnek állást, annak ellenére is, hogy a testületben erős a hivatástudat.
A szakszervezeti vezető szerint csak ezért működik még a rendszer, de ezzel nem élhet vissza a kormány.

 
Több száz mentődolgozó demonstrált Budapesten a magasabb bérekért - Fotó: Üveges Zsolt


Újabb nyomásgyakorló akciókra lehet számítani a mentődolgozóknál, akik a héten egyszer már az utcára vonultak, hogy béremelésért és a munkakörülményeik javításáért demonstráljanak. A további lépésekről napokon belül döntenek – tudtuk meg a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (Momsz) elnökétől. Kusper Zsolt azt mondta, szeretnék megelőzni a tömeges elvándorlást az ágazatból, de látni kell, hogy nagy a baj: a mentőorvosok között a szükséges létszám mintegy harmada hiányzik, és ebben a munkaköri csoportban a legmagasabb – akár 90 százalék – éves szinten az elvándorlás mértéke.

„Gyakori, hogy az állomáson álló kocsik egy része elegendő személyzet hiányában nem tudna kifutni, ha a kollégák nem vállalnának rengeteg túlórát, de azzal, hogy ez legtöbbünknek nem egyszerű munkahely, hanem hivatás, a végtelenségig nem élhet vissza a kormány” – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint a mentődolgozók nem egyszerű munkavállalók, hiszen amikor felveszik a szolgálatot, életeket indulnak menteni, abból a szempontból viszont, hogy nekik is fizetni kell a rezsit, a hitelt, eltartani a családot, olyanok, mint bárki más – mindezt pedig megalázóan kevés fizetésből kénytelenek megtenni.

„A demonstrációval sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy egy mentődolgozó 26 évnyi munkaviszony után sürgősségi és éjszakai pótlékkal, kafetériával, bérkiegészítéssel és túlóradíjjal együtt sem visz haza 157 ezer forintnál többet” – mondta Kusper Zsolt.

Ő és kollégái azért tiltakoznak, mert a korábbi ígéretek szerint a többlépcsős egészségügyi ágazati béremelésen felül kaptak volna 2018-ig a mentőápolók 100-120 ezres, a mentőtisztek 170-220 ezres béremelést, az emelésnek a 60 százalékát már idén júniustól.

Ehhez képest hideg zuhanyként érte őket Balog Zoltán miniszter bejelentése május közepén a csak 2018-tól járó, mindössze 10 százalékos emelésről.

A kormány, és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a fenti számok helyett inkább a 2019-ig tartó ágazati béremelési programot emeli ki, no meg azt, hogy folyamatosan új mentőkocsik állnak forgalomba, és felújításon esnek át a mentőállomások is. Utóbbiakat örömtelinek nevezte a szakszervezeti vezető is, de szerinte „az az alap, és a betegek érdeke, hogy modernebb járművekkel, jó körülmények között dolgozhassunk, a béremelés viszont más kérdés, ráadásul az ágazati béremelési program csak arra jó, hogy szinten tartsa a jövedelmeket, hiszen a bruttó alapbér azzal is leginkább csak a minden évben emelkedő kötelező bérminimum szintjén mozog.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!