Több mint 27 ezer nyugdíjas nem vette át az év végi, 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt – ezeket a posta visszaküldte a Magyar Államkincstárnak. Az ismételt kézbesítést az érintetteknek kell kérniük, ha megteszik, január első felében viszik ki ismét az utalványokat – közölte érdeklődésünkre a Magyar Posta.

 
Illusztráció - Mohai Balázs, MTI

Az időseknek küldött utalványokból egyébként a múlt heti adatok szerint további 10 617 darab várt még a postán arra, hogy átvegyék, és elképzelhető, hogy ezek jelentős része szintén az államkincstárnál végzi. Az át nem vett küldemények végleges száma így bőven 30 ezer felett lehet.

A miniszterelnök októberben jelentette be az utalványok kiküldését. A folyamatot egy éve még botrányok kísérték. Akkor ugyanis hiába ígértek karácsonyi- év végi kézbesítést, ezt nagyon sokaknál nem sikerült teljesíteni.

Eredetileg azt tervezték, hogy a kiszállítást rábízzák a járási és megyei kormányhivatali dolgozókra, de akkora volt a tiltakozás, hogy végül mégis a Magyar Posta végezte el a munkát, darabonként 400 forintért. Később pedig, az első borítékok megérkezése után, többen azt állították, hogy kisebb összegű Erzsébet-utalványt kaptak, miközben a postának az év végi leterheltsége miatt kellett óriásit hajráznia, hogy mindenkihez megpróbálja elvinni az Erzsébet-utalványokat, továbbá Orbán Viktor levelét, amelyben a miniszterelnök a kormányzati sikereket ismertette a nyugdíjasokkal.

Most, okulva a hibákból, jóval korábban akcióba lendült a posta, és karácsony előtt mindent kézbesített is. December 19–20-án pedig egy újabb körben „az időközben jogosulttá vált belföldi címzettek, mintegy 11 ezren” szintén átvehették az utalványokat – közölték a postánál. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy mi lett azoknak a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványával, akik külföldön élnek. Nekik valamivel több mint 33 ezer küldeményt továbbított a Magyar Posta, 71 különböző országba (ebből 34 ország Európán kívülibe). Mivel a kézbesítés esetükben még „folyamatban van”, azt sem lehet tudni, hogy végül mennyit nem vesznek át a külföldön élő, magyar ellátásra jogosult idősek.

A külföldön élők nyugdíjasok ebből a szempontból azért is nehéz helyzetben vannak, mert kint nem tudják felhasználni az utalványokat.

Azt vagy hazaküldik valakinek, vagy Magyarországra kell utazniuk, hogy elkölthessék.

Azt nem tudni, hogy végül hányan éltek ezzel a lehetőséggel. Ennek ellenére a külföldi kézbesítésre csaknem 50 millió forintot költött a kormány, közpénzből – írta az Átlátszó. Kerestük kérdéseinkkel a Magyar Államkincstárat is, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!