Csinos kis égi jelenségnek lehettünk szemtanúi péntek éjjel: a Perseidák, az egyik leghíresebb meteorraj lepte el az égboltot. A fátyolfelhővel eltakart teliholddal a háttérben már-már a giccs határát súrolta a hullócsillagok látványa, ám a fényesen tündöklő égitest meg is nehezítette a meteorok kémlelését.

 
Könnyező égbolt

A jelenség a Swift-Tuttle üstökösből kibocsátott porcsóvából származik. Míg korábban augusztust tartottuk a hullócsillagok hónapjának, addig manapság már júliusban is találkozhatunk a jelenéssel a nyár esti égboltot pásztázva. Ennek az az oka, hogy az üstökös pályája körül szétszórt por egy széles lepellé terebélyesedett. Ám továbbra is augusztus közepén számolhatjuk a legtöbb hullócsillagot, 12-13 tájékán halad át ugyanis a Föld a porfelhő legsűrűbb részén.

A Perseidák meteorrajról már Kr. u. 36-ban készítettek feljegyzést Kínában, de csak 1835-ben figyeltek fel rá, amikor Adolphe Quételet brüsszeli csillagász rájött, hogy a meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. Innen ered az elnevezés. A csillaghullást Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, ami 1992-ben és rá egy évvel igencsak sűrűn hullott alá: óránként 300-500 meteort számoltak. 2008-ban meg is vicceltek minket a Perseidák, hiszen a hivatalos maximum után egy nappal jóval nagyobb kitörést szemlélhettek azok, akik kitartóak voltak.

Idén a Strandok Éjszakáját is a csillaghullás estjére, péntekre időzítették. Tegnap országszerte több mint 30 strand tartott tovább nyitva és várta azokat az érdeklődőket, akik a pancsolás közepette az égre is szívesen fel-feltekintettek. A fürdőzőknek több strand is jóslással, filmvetítéssel, zenés programokkal kedveskedett, ezzel is felkészítve a résztvevőket az éjszakai meteorzáporra.

Aki lemaradt a péntek éjjeli történésekről, ne essen kétségbe: a meteorzápor még augusztus végéig eltart.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!