Csonka melegjogok Olaszországban - Hiába fogadta el az olasz parlament felsőháza az egyneműek élettársi kapcsolatát legalizáló törvényt, a melegjogi aktivisták csalódottak.

Az olasz törvényhozás évek óta késleltette a jogszabály elfogadását, így a civil szervezetek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A strasbourgi testület tavaly diszkriminációnak minősítette a halogatást.

Így a felsőház most nagy többséggel fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Bár Matteo Renzi miniszterelnök történelmi pillanatnak minősítette a szavazást, az öröm korántsem teljes.

Az eredeti változathoz képest sokat puhítottak a tervezeten, így például nem teszi lehetővé a partner számára, hogy élettársa biológiai gyermekét örökbe fogadja, ráadásul még az alsóházon is át kell mennie a jogszabálynak.

A törvény hiába biztosítja, hogy a partnerek felvegyék egymás vezetéknevét, örököljenek, illetve súlyos betegség vagy baleset esetén döntést hozhassanak a párjuk sorsáról, a civil szervezetek szerint ez igen kevés ahhoz képest, hogy a mélyen katolikus Írországban és Spanyolországban is házasságot köthetnek a melegek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!