A háborús nemi erőszak ellen, az áldozatok érdekében fellépő aktivisták kapják az idei Nobel-békedíjat – jelentették be Oslóban. Az egyik kitüntetett egy fiatal közel-keleti nő, a másik egy idős afrikai orvos. Mindketten személyes tapasztalatból ismerik a háború poklát, ahol a szexuális erőszak fegyver a civil lakossággal szemben.

 

A 25 esztendős Nadia Murad maga is áldozat volt – egyike annak a legalább háromezer jazidi lánynak és asszonynak, akit a magát Iszlám Államnak (IS) nevező brutális terrorszervezet fegyveresei erőszakoltak meg, kényszerítettek szexrabszolgaságba „kalifátusuk” uralma idején (2014–17). Az Irakban, kurd kisebbségi parasztcsaládban felnőtt fiatal nő „rendkívüli bátorságot tanúsított, amikor beszámolt szenvedéseiről, és szót emelt a többi áldozat nevében”, indokolta döntését a díjat odaítélő Nobel-bizottság. Az IS szisztematikusan, katonai stratégiája részeként követett el tömeges nemi erőszakot a jazidik ellen, akiket „sátánimádóknak” bélyegeznek a fanatikus iszlamisták.

Nadiát többször is összeverték, megerőszakolták, testén cigarettákat nyomtak el Moszulban. Sikerült megszöknie, kijutott a terroristák által megszállt területről. 2015 elején, egy menekülttáborban beszélt először az átélt borzalmakról egy belga napilapnak, és ezzel felhívta a világ figyelmét az IS rémtetteire. Később New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tett tanúvallomást. Azóta Németország fogadta be háborús menekültként, sok száz sorstársával együtt.

A másik kitüntetett, a 63 éves Denis Mukwege kongói orvos, aki évtizedek óta segíti az országában zajló polgárháború áldozatait. Kórházat alapított, ahol a csoportos nemi erőszakot túlélő nők testi és lelki sérüléseit gyógyítják. Az intézményben 1999 óta több tízezren találtak menedéket. Az ENSZ-ben elmondott beszédében bírálta a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányát, amiért nem tesz eleget, hogy megakadályozza a nemi erőszak „hadi stratégiaként” való alkalmazását. 2012-ben rálőttek, de sértetlenül vészelte át a támadást, és szakadatlanul dolgozik a szenvedők megsegítéséért.

Az idén 331 személyt, illetve szervezetet jelöltek a Nobel-békedíjra.

FOTÓ: FREDERICK FLORIN, AFP

 

Címkék: Nobel-békedíj

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!