Egyelőre több a kérdés, mint a válasz a Hajógyári-szigetről az elmúlt években eltűnt áldozatok ügyében, miközben az egyik, korrupcióval gyanúsított rendőr vallomása alapján további 30 vezető beosztású egyenruhás bukhat bele a vesztegetési ügybe.

 
Újra megnyitották a Hajógyári-szigetről eltűnt fiatalok aktáját

Dolgoztak-e biztonsági őrként a Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó Dokkban szabadnapos rendőrök is december 2-án éjjel, amikor a gyanú szerint a szórakozóhely két biztonsági őre bántalmazta, majd a Dunába dobta Haraszti Gézát, aki vízbe fulladt? Vizsgálják-e, hogy a mára gyilkosság gyanújává módosult, annak idején közigazgatási eljárásban lezárt ügyet valójában eltussolta-e a rendőrség? Ez csak két kérdés, amire a „nyomozás érdekeire tekintettel” a héten nem kaptunk választ a BRFK-tól.

Emlékezetes: a 21 éves fiatalember aktáját a másfél hónapja korrupció gyanújával letartóztatott Vizoviczki és több rendőri vezető ügye kapcsán nyitották meg újra – ezúttal már gyilkosság gyanújával nyomoznak, a két biztonsági őr előzetesben van. Nem ez volt az egyetlen Hajógyári-szigeti ügy, amelyet annak idején közigazgatási eljárásban zárták le.

Strehó Gergő 2006 februárjában tűnt el a Stúdió diszkó közeléből. Családja mostanára megkeményedett: nem, nem mondanak ők már semmit, se nekünk, se a médiának, se a rendőrségnek – olyan sokáig próbáltak minden követ megmozgatni, hogy megtalálják. „Bíztunk abban, hogy a rendőrségen beindul egy gépezet és gyorsan a nyomára bukkannak. Sajnos a rendőrséggel szembeni elvárásaink szépen, lassan szertefoszlottak” – írta Gergő édesapja a fiú keresésére létrehozott honlapon. És sorolta: megtalálták a taxist, aki a szórakozóhelyre vitte Gergőt és a barátját, a biztonsági őrt a diszkóban, aki aznap este látta, hogy együtt távoztak, kikérték a mobilja híváslistáját, beszéltek mindenkivel, akivel egy hétre visszamenőleg telefonos kapcsolatba került. Átfésülték a szigetet és környékét, keresték Gergőt plakátokon, levélbélyegen, újságokban, a médiában, hirdetésekben, nyomozó segítségét is kérték – eredménytelenül. Gergő édesanyja most csak annyit tesz hozzá: nem akarnak semmit mondani arról, hogy ismét megnyitja rendőrség az aktát. Amíg biztosat nem tudnak, addig nem. Érthető: hat éve fogyatkozó reménnyel keresik a fiukat, de csak most, egy másik bűnügy miatt kezd nyomozni a rendőrség – így tudták meg, hogy a hatóság szerint Gergő már nem él, meggyilkolták.

Strehó Gergő után négy hónappal szintén a szigetről eltűnt egy másik fiatal focista is. Rajnay Zoltán holttestét több mint egy héttel az eltűnése után találták meg a Batthyány térnél a Duna partján. A közigazgatási eljárás balesetet állapított meg, a család fellebbezésére, egy évvel(!) később, emberölés miatt indított nyomozás rövid idő múlva eredménytelenül zárult. A boncolási jegyzőkönyv szerint a 24 éves fiatalember tüdejében alig volt víz, és erőszakra utaló külsérelmi nyomokat találtak a testén, amelyekről azonban nem tudták megállapítani, a halál előtt vagy után kerültek a testre. Lapunk több szakértőt is megkeresett, de névvel senki nem akart nyilatkozni. Néhány elvi dolgot azonban elárultak. Az élő vizekben rengeteg a kovamoszat; ha találnak ilyet a halott tüdejében, akkor biztosan élt még, amikor a vízbe került. Ha nem találnak, akkor már halott lehetett a vízbe kerülésekor, ami viszont valószínűsíti, hogy az erőszakra utaló sérülések korábbiak. Ez a vizsgálat csak akkor „tévedhetetlen”, ha az egész tüdőt átvizsgálják – kérdés, hogy ez megtörtént-e. Azonban ha egy holttestet napokon át görget magával a folyó, még a mederben is „szerezhet” olyan sérüléseket, amelyek korábbi erőszak nyomainak tűnnek, és az idő múlása, a test állapota miatt nehéz megmondani, hogy a halál beállta előtt vagy utána keletkeztek-e.

 

Mintegy 30 kollégájára vallott a rendőrségi korrupciós botrány gyanúsítottja, K. Tamás; a volt közrendvédelmi főosztályvezető védője kihallgattatná azokat, akiknek a hatásköre volt a V. László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek ellenőrzésére – derült ki a Magyar Nemzetből. A vesztegetési botrányban előzetes letartóztatásba helyezett főtiszt keddi kihallgatásán elmondta, hogy konkrétan milyen beosztású vezetőknek van és volt hatásköre szórakozóhelyek ellenőrzésére. Ügyvédje, Arató György közölte: a 8 oldalt kitevő nyilatkozatához egy állománytáblát is csatolt, és abban reménykednek, hogy ezek után az ügyészség feltárja, miért kímélhették az adott kerületi kapitányságok V. László szórakozóhelyeit. A Blikk arról írt, hogy a főügyészség nem tudta bűnügyi zár alá venni V. László ingó- és ingatlanvagyonát, mert a 40 szórakozóhelyet üzemeltető üzletember milliárdos nagyságrendű autó- és ingatlanvagyona mind a családtagok nevén van. Összesen 400 millió forintnyi készpénzt és valutát foglaltak le tőle, de ügyvédjével fellebbeztek a döntés ellen. A korrupciós ügyben meggyanúsított rendőrök egyikének a házát vették bűnügyi zárlat alá.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!