Lemondott a kényszertankönyv miatt. - Tanításra alkalmatlan tankönyveket akar ráerőltetni az iskolákra a kormány. Szakmai lelkiismeret kerül szembe a központi akarattal, ami miatt lemondott nemzeti tankönyvtanácsbeli tagságáról Tél Tamás egyetemi tanár, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport vezetője.

Döntését azzal indokolta, hogy a kísérleti tankönyvek jobb könyveket szorítanak ki az iskolákból. „A jelen állapotbeli ajánlás felelősségében nem kívánok osztozni” – fogalmazott.

Tél Tamás nem érzi megfelelőnek a tankönyvtanács által ajánlott oktatási anyagokat. „A Szakismeret 9., 10. könyv Természetismeret fejezete olyan bonyolult nyelvezetet használ, hogy … az adott korosztály számára az adott iskolatípusban tankönyvi használatra alkalmatlan.”

Üzenete aligha jutott el a megfelelő szintekre. Czunyiné dr. Bertalan Judit, új köznevelési államtitkár a Magyar Nemzetnek adott nagyinterjújában kifejtette: „Soha ennyire nem vonták be a pedagógusszakmát a tankönyvfejlesztésbe az elmúlt húsz esztendőben, mint most.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!