Bajkeverő. - Eddig szórakoztak rajta – most tőle retteg Brüsszel. Ilyen és hasonló címekkel jelentek meg a világlapok, miután Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezető arca győzelemre vezette csapatát. Pártja nyerte ugyanis a brit EP-választást. Nagy-Britanniában száz éve nem fordult elő, hogy bármilyen választást ne a konzervatívok vagy a munkáspártiak nyerjenek; márpedig most a UKIP 27,5 százalékkal győzött. Most aztán mindenki lázasan kutatja a Farage-hatás titkát. Mi is.

 
Nigel Farage

Az áprilisban ötvenéves Nigel Farage otthonosan mozog a kocsmákban. A szülőfalujában harminc éve törzsvendége a George and Dragon pubnak, vígan sörözik, és nem zavartatja magát, ha rá akar gyújtani. Viszont az őrületbe kergeti, ha mások próbálják megmondani neki, hogy mit tegyen.

Egy kenti faluban nőtt fel, és a mai napig pár saroknyira él az édesanyjától. Az apja tőzsdeügynök volt, egy keményen alkoholizáló életművész, aki elhagyta a családot, amikor a kis Nigel ötéves volt. Az iskolai évek alatt inkább a krikettben tűnt ki, mint a tanulásban, kétszer nősült. 1988-ban feleségül vette Grainne Hayest, akitől két gyermeke van. A házaspár 1997-ben elvált, két évvel később vette el máig mellette kitartó feleségét, Kirsten Mehr német állampolgárt, aki szintén két gyermekkel örvendeztette meg.

Nigel Farage nem mondható gyenge fizikumúnak. Csaknem harminc évvel ezelőtt egy átmulatott éjszaka után majdnem meghalt, amikor óvatlanul kilépett egy autó elé. Hónapokkal később hererákkal diagnosztizálták, de ezt is túlélte. 2010-ben épp egy kisrepülővel és egy UKIP transzparenssel repkedett, amikor a zászló belegabalyodott a gép farkába, és az lezuhant. Farage-nak tíz csontja eltört, de ezt is túlélte.

Pályakezdőként London pénzügyi központjában, a Cityben kötött ki, ahol bádoggal és kakaóval kereskedett. Munka után rendszerint a kocsmában vezette le a feszültséget. A politika felé is innen indult: „Amikor rádöbbentem, hogy a pubban lévő emberek hangját nem hallják meg a brit parlamentben, úgy döntöttem, itt az ideje, hogy politikával foglalkozzam.”

Nigel Farage programjában nincs is semmi kétértelműség: a UKIP elsődleges politikai célként tűzte ki Nagy-Britannia kivonulását az Európai Unióból, és véget akar vetni az EU-ból érkezők bevándorlásának.

Egykori brüsszeli lakótársa szerint Farage-nak gyengéi a hölgyek. A bulvársajtó is már számos nővel összehozta. Az azóta megszűnt News of the World 2006-ban tette címoldalára a „karcsú és csábító”, 25 éves egykori televíziós riportert, Liga Howellst. Aki diszkréten csupán annyit mondott, hogy „nagyon megdöbbentem, amikor Nigel megkért, hogy fektessem a térdemre és fenekeljem el…”. Mindehhez Kirsten asszony német fegyelmezettséggel asszisztál, vele legfeljebb annyi baja van a nyavalyás sajtónak, hogy Farage őt alkalmazza titkáraként a brit adófizetők pénzén. Viszont szükség van rá, mert Farage számítógépes analfabéta.

No de ejtsünk néhány szót Farage működésének igazi terepéről, az Európai Parlamentről, amelynek egyik leggyakoribb felszólalója. A hatalmas teremben a 20-as szék az övé, Barroso elnöké a 22-es volt, mondhatni tehát, karnyújtásnyira ül tőle, amikor éppen gyalázza. Például így: „Ön, uram, nyilvánvalóan nem képvisel senkit, sajnos nincs lehetőségünk leváltani önt.” A leghírhedtebb felszólása 2012-ben hangzott el, amikor az Európai Tanács elnökétől azt kérdezte: „Ki maga, Van Rompuy úr? Nem szeretnék barátságtalannak lenni, de önnek olyan a karizmája, mint egy felmosórongynak, a megjelenése pedig egy alacsonyabb banki ügyintézőé. (...) Semmi kétségem afelől, hogy ön szándékosan titkos orgyilkosa akar lenni az európai demokráciának és az európai nemzetállamoknak. Uram, önnek semmiféle legitimációja nincs! Amit még elszánt meggyőződéssel mondani tudok, a brit lakosság több mint felének nevében: mi nem akarjuk önt! És minél gyorsabban eltűnik, annál jobb!”

A még Farage-től is szokatlan felszólalás miatt a pártelnököt 3000 euróra büntették. Mire Farage, méltatlankodva: Háromezer euró egy felmosórongyért…?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!