Smileyt is lőnek az égre idén augusztus 20-án – a kormány azt ígéri, minden idők legnagyobb pirotechnikai arzenálját vonultatja fel, és 21 ezer látványeffekttel bűvöli a nagyérdeműt. Kár, hogy jóval kevesebben látják majd, mint régen, amikor majdnem kétmilliós volt a közönség.

 
Augusztus 20-i tűzijáték - Fotó: Németh András Péter

Valaha a város szinte bármely pontjáról látszott a tűzijáték, ma viszont csak azok élvezhetik, akik a Duna-parton szoronganak. A láthatósági titok annyi volt, hogy a petárdákat és rakétákat a 104 méter magas Gellérthegy tetejéről lőtték fel, mégpedig 300 méter magasra (azaz 404 méterrel durrantak a város felett). Ám 1999-ben változott a helyzet. Az ok gazdasági volt. Korábban ugyanis közbeszerzésen választották ki a győztes produkciót, az Orbán-kormány viszont szakított a gyakorlattal. Ehelyett simán megbízott két céget: szervezze a műsort.

A tűzijátékért fizetett rekordösszegű, 260 millió forint felét egy amerikai bejegyzésű cég, a Go Ahead kapta. Vezetője Wermer András anyósa volt. Emlékeztetőül: Wermer volt a Fidesz 1998-as kampányfőnöke és a Millenáris Központ kitalálója. Másik 100 millió pedig Wermer egy üzlettársánál landolt. Az amerikai kapcsolatnak hála a robbanótöltetek egy részét az Államokban vásárolták jutányosan, így mekis hamburgerek és Heineken-féle vörös csillagok pukkantak Budapest egén.

Ezek a petárdák nem szálltak túl magasra, legföljebb 80-120 méterre, és a költségkímélés érdekében a Dunán úszó uszályokról startoltak az égbe. Így, aki látni akarta az égi fényeket, kénytelen volt a Duna partjára zsúfolódni.


Az idei, 21 órakor kezdődő látvány 140 millió forintba kerül, 4 tonnányi pirotechnikai anyagot durrogtatnak el, a műsort az István, a király rockoperára komponálták.


És így okozhatott tragédiát 2006-ban az az óriási vihar, ami öt ember életét vette el. Azóta lezárják a fél várost, hogy menekülési útvonalakat alakítsanak ki – ám erre semmi szükség nem lenne, ha ismét a Gellért-hegyről lőnék fel a petárdákat, hiszen akkor bárhonnan lehetne élvezni az attrakciót.

Nem érdemes autóba ülni a hétvégén. A Lánchíd péntek estétől vasárnap reggelig, az Erzsébet híd augusztus 20-án 18 óra és 22.30 között lesz lezárva. A Szabadság híd villamosvágány-felújítási munkák miatt jelenleg nem használható. 20- án lezárják szinte a teljes Belvárost, augusztus 19-e reggeltől 21-e estig forgalomkorlátozások lesznek a Várkert Bazárnál. A BKK-járatok terelve közlekednek.
Frissülő információ: www.bkk.hu/augusztus20

-

Címkék: augusztus 20.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!