Nem hoztak áttörést Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök- jelöltjének a párt szavazóbázisának kiszélesítésére irányuló eddigi erőfeszítései – mutatják a közvélemény-kutatások. És nem eredményezett kedvező fordulatot a demokratikus ellenzéki pártok együttműködése szempontjából a múlt szombati szegedi tanácskozás, amelyet Igazságos Magyarországot! címmel tartottak.

 
Botka László és Karácsony Gergely - Fotó: Magyar Ádám, Népszava

A párt támogatottsága a legutóbbi mérések szerint tovább csökkent, ami pedig az ellenzék összeterelését illeti, a szegedi rendezvény egyetlen látható eredménye az volt, hogy Karácsony Gergely hitet tett a Botka Lászlóval való együttműködés mellett, de ő sem mondta ki azt, hogy letenne a Párbeszéd miniszterelnök- jelöltségéről.

A legtöbb „véleményvezér” Botka szegedi beszédéből arra volt a leginkább kíváncsi, hogy oldódik-e valamelyest a szocialista kormányfőjelölt Gyurcsány Ferenc személyével szembeni merev elutasítása. Semmi erre utaló nem hangzott el. A szocialisták szempontjából külön aggasztó fejlemény, hogy a felmérések szerint a nyugdíjas korúak körében zsugorodik a párt iránti bizalom. Ez részben azért gond, mert az MSZP soha nem a fiatalok pártjaként volt ismert, ha tehát az inkább a bázisnak számító idősek fordulnak el tőle, az felettébb intő jel. Ráadásul a nyugdíjasok helyzete mindig is kiemelten szociális kérdés, vagyis egy társadalmi igazságosságot hirdető pártnak jó pozíciót illene elfoglalnia ebben a körben. Van azonban még egy szempont: sokak vélekedése szerint egyre kevésbé lehet hinni a közvélemény-kutatásoknak, hiszena Nemzeti Együttműködés Rendszere olyan mértékben félemlíti meg a társadalmat, hogy az emberek már nem merik megmondani az igazat a felmérőknek sem – ki tudja, nem a Kubatovlistára iratkoznak-e fel éppen.

Az egzisztenciális függés azonban ilyen értelemben a nyugdíjasok körében érvényesül a legkevésbé. Itt most nem a nyugdíjasok nagyon is kiszolgáltatott helyzetű társadalmi csoportjáról van szó, hanem a nyugdíjas válaszadó egyénről: neki már megállapították a nyugdíját, őt már nem fogják kitenni az állásából.

Ő már megengedheti magának az őszinteség luxusát. Ha valóban romlik az MSZP népszerűségi indexe a nyugdíjasok körében, akkor az valóban nagyon rossz hír a párt számára.

Az, ahogyan Juhász Péter, az Együtt elnöke csípőből visszautasította a Botka mögé beállást, arra utal, hogy azok, akik ideális  esetben – az MSZP és Botka szárnyalása esetén – természetes partnerek lehetnének, most inkább kivárnak, mert sehol nem látják a szárnyalást. Csak ez azt a kockázatot hordozza magában, hogy az utolsó utáni pillanatig húzzák az együttműködést.

Botka László többször kijelentette, hogy a lehetséges partnerekkel az egyeztetést nem a média reflektorfényében kívánja folytatni. Ebből elvben következhet, hogy a helyzet a szocialisták szempontjából lehet akár jobb is, mint amilyennek látszik. De amikor a pártok és az emberek most visszatérnek a nyári szabadságról, és még nincs itt az év végi kormányzati osztogatás ideje, a demokratikus ellenzéknek meg kell mutatnia valódi állapotát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!