Közös miniszterelnök-jelölt még lehet (ha lesz legalább két olyan párt, amely ezt támogatja), de az Együtt–Párbeszéd listáját már nem Karácsony Gergely vezeti. Ennyi legalább már biztos azután, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke bejelentette: véget ért a két párt „közös története”.

 
VH, 2017. december 9.

Az ügyet a Hír Tv robbantotta a hét közepén. Információik szerint Karácsony Gergely tárgyalt Molnár Gyulával, a szocialisták elnökével, és abban egyeztek meg, hogy a csillagok megfelelő együttállása esetén a Párbeszéd társelnöke lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Az állítólagos tervek szerint a Párbeszéd közös listán indulna az MSZP-vel, cserébe ezért – és „ha a számok úgy alakulnak” – Párbeszéd-frakció is alakulhatna az Országgyűlésben.

Karácsony Gergely rögtön ezután cáfolta, hogy ilyesmiről tárgyaltak volna Molnár Gyulával. „Nem vagyok az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök- jelöltje és nem vettem részt olyan tárgyaláson, amelynek az volt az elsődleges célja, hogy közös kormányfő-jelöltje legyen az ellenzéki összefogásnak” – mondta az ATV-ben. Szerinte ugyanakkor az ellenzéki összefogás többről kell szóljon, mint hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek közös listája legyen, ebben minden ellenzéki pártnak együtt kell működnie. „Ez pedig közös listát, közös programot és közös miniszterelnök-jelöltet is jelent” – mondta Karácsony.

„A két párt szövetsége ezzel véget ért, nem lesz az Együtt listáján Karácsony. A langyosokat kiköpi a Jóisten.” Így kommentálta az ügyet Szigetvári Viktor egy péntek reggeli interjúban. Hogy Karácsony cáfolata után mégis miért „rúgta ki” a Párbeszéd társelnökét az Együtt, arról Szigetvári a Vasárnapi Híreknek elmondta: Zugló polgármestere felrúgta azt a választási forgatókönyvet, amelyen a két párt hónapok óta dolgozott.

„Egy választási párt létrehozásáról tárgyaltunk a Párbeszéddel, mert hosszú távon ez biztosíthatta volna az ellenzéki győzelmet. Úgy gondoltuk, ha ez jogi akadályok miatt nem jönne össze a választásokig, akkor az Együtt indulna, de a listája élén Karácsony Gergely állna. Az elmúlt hetekben ennek érdekében több közös elnökségi ülést is tartottunk, ezért is volt furcsa számunkra, amikor a Párbeszéd vezetői körülbelül egy hete jelezték, hogy számukra ez ebben a formában nem elfogadható. Ők inkább egy teljes közös listában gondolkodnának, az összes demokratikus ellenzéki párttal, az MSZP-vel, DK-val együtt. Akkor hangzott el az is, hogy Karácsony Gergely kapott egy megkeresést az MSZP-től, és már inkább ő is a nagy közös listában gondolkodik – mondta Szigetvári. – A Magyar Szocialista Pártban sok tiszteletre méltó és alkalmas egyéni jelölt van, akiket – egy megállapodás alapján – egyéni körzetekben támogatni tudnánk, de mi nem szeretnénk az MSZP-vel közös listára menni. Sem a megújulást nem látjuk bennük, sem azt a hitelességet, amit a választók a politikától elvárnak. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Fidesz megtörhető, de ehhez az egyéni körzetekben kell egy működőképes megállapodást kötnie az ellenzéknek” – tette hozzá az Együtt választmányi elnöke.

Kerestük az ügyben Karácsony Gergelyt is, de lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.


1-2%
– ennyire mérték a legutóbbi közvélemény-kutatások az Együtt „népszerűségét”. A Párbeszéd jelenleg 1% körüli eredményre számíthat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!