A szervezetet megviseli, de energiát takarít meg az óraátállítás. Ugyanakkor az energiafogyasztási szokások megváltozása és a kedvezőtlen egészségügyi hatások miatt egyre többször kerül szóba az óraátállítás eltörlésének lehetősége

 

A szervezetet megviseli, de energiát takarít meg az óraátállítás. Ugyanakkor az energiafogyasztási szokások megváltozása és a kedvezőtlen egészségügyi hatások miatt egyre többször kerül szóba az óraátállítás eltörlésének lehetősége.
Szombatról vasárnapra ismét egy órával kevesebbet alhatunk: hajnali kettőkor egy órával előrébb, három órára kell állítani az órákat, így mostantól tovább lesz világos esténként.  A nyári időszámításra való áttérés megviselheti a szervezetet, az emberek belső órája ilyenkor kicsit megzavarodik. 

A szervezetben ugyanis nagyon pontos óra működik, ami még akkor is sokáig tartja magát, ha valakit elzárnak a fő szabályozó mechanizmustól, a napfénytől. Ha azonban kizökkentik a ritmusából, hirtelen és sokat kell változtatni, az problémákat okoz – mondja Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.  A belső órát a fényviszonyok változása tartja szinkronban.  Naponta egy-két perces változás könnyen követhető, de az egyórás, hirtelen és nagy ugrás, akár előre, akár hátra történik, mindent megzavar a hormonrendszertől a vérnyomáson, vércukorszinten át a lelkünkig.  Leginkább általában a gyerekek, az idősek és a krónikus betegséggel élők szenvedik meg a változást. Az alvási ciklus felborulása  mellett  étvágytalanok  és ingerlékenyek is lehetünk. Ezért érdemes  vitaminokban  gazdag ételeket  és  sok  folyadékot  fogyasztani.

Az  óraátállításra  azért  van szükség,  mert  segítségével  egy közepes  méretű  magyar  város teljes  fogyasztásának  megfelelő  villamos  energiát  spórol  meg az  ország.  Az  1980  óta  működő rendszer segítségével eddig közel 4000  gigawattóra  energiát  takarítottunk  meg,  amely  az  ország közel  ötheti  átlagfogyasztásának felel  meg.  Ez  nemcsak  anyagi szempontból pozitív, de a környezet számára is kedvező, hiszen az erőműveknek  ennyivel  kevesebb energiát kell előállítaniuk, amely a  károsanyag-kibocsátás  csökkenésével is jár. Ugyanakkor egyre többen  vitatják  az  óraátállítás szükségességét.

„Napjainkban az olaj  ára  meglehetősen  alacsony, azonban  nem  ezért  érdemes  el- gondolkodni  a  megszüntetésén” –  mondja  Karsai  Gábor,  a  GKI Gazdaságkutató  Zrt.  vezérigazgató-helyettese.  Megváltoztak ugyanis  az energiafelhasználási szokások,  míg  korábban  télen több energia fogyott fűtésre és világításra, addig jó ideje már – részben az időjárás változása, a globális felmelegedés, részben pedig a jövedelmi viszonyok javulása miatt – télen és nyáron is kiegyenlítettebb  az  energiafogyasztás.

Ennek oka elsősorban a légkondicionáló  berendezések  használatának elterjedése, már hazánkban is, de a fejlett világban különösen. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatóhelyettese  szerint  –  az Európai  Unióval  összehangoltan –  ésszerű  lehet  az  óraátállítás megszüntetése.

Címkék: biológia óra

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!