Egy éve történt a tragikus kimenetelű egyiptomi buszbaleset, amelyben 11 magyar turista életét vesztette, 29-en pedig megsérültek.

 

Hurghadában tavaly november 6-án a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott a repülőtérre, amikor az első busz 40 utasával felborult. A sofőr túl gyorsan hajtott bele egy jobb-bal kanyarkombinációba, és elvesztette az uralmat a jármű felett, ami a bal oldalára fordult – az ott utazóknak esélyük sem volt a túlélésre. A buszvezetőt nem jogerősen 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de fellebbezett, mert szerinte nem hibázott, az út hibái okolhatóak a tragédiáért. A baleset óta Egyiptomban nem történt érdemi szabályozásváltozás a turistákat szállító autóbuszok vezetését illetően – tudtuk meg Kaleta Gábortól, a Külügyminisztérium főosztályvezetőjétől. Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője elmondta: ők sem változtattak az utazások szervezésén, mivel szerintük nem történt semmilyen szabálytalanság, az eset tragikus baleset volt. Az egyetlen érdemi változás, hogy a kairói reptér felé vezető út korábban is veszélyesnek tartott szakaszát, ahol a busz felborult, kijavították, sebességkorlátozást vezettek be és alaposan kitáblázták. A Best Reisen ellen senki nem jelentett be kártérítési igényt. Az Egyiptomba látogató magyar turisták számáról a Külügyminisztérium sem rendelkezik pontos adatokkal, de Zám Tibor szerint az országba irányuló magyar turistaforgalom nem csökkent, sem a baleset, sem a bizonytalan politikai helyzet hatására, sőt a Best Reisennél 10-12 százalékkal nőtt a magyar utazók száma.

A végéhez közeledik az áldozatok és hozzátartozóik, valamint a sebesültek kártérítésére irányuló tárgyalási és ügyintézési folyamat az illetékes egyiptomi intézmények és a magyar károsultak képviselői között. A buszban utazó 46 magyar jogi képviseletét Ikanov Gábor ügyvédi irodája képviseli Egyiptomban. Mint mondta, reményeik szerint még ebben a hónapban kifizetik a kinti felek a teljes kártérítési összeget, néhány tízmillió forintos kárelőleget pedig már meg is kaptak. Az ügyben három egyiptomi biztosítótársaság és két további cég érintett a helyi jogszabályok értelmében, tőlük összesen körülbelül 160 millió forint kártérítésre számíthatnak az áldozatok családjai és a sérültek. Az összeg a veszteség és a sérülések függvényében oszlik el a károsultak között, a halálos áldozatok mellett sok túlélő súlyos és maradandó sérüléseket szenvedett. Az ügyvéd és a Külügyminisztérium szerint az egyiptomi hatóságok magatartása, segítőkészsége mindvégig példamutató volt. A balesetben mindkét szülőjét elveszítő 13 éves Ignácz Géza képviseletét Magyar György látja el. Peren kívül már sikerült az egyiptomi busztársaság biztosítójától a fiúnak megítélt pénz egy részét megkapni. (A pontos összegről az ügyvéd nem beszélhetett.) A magyar céggel szemben csak akkor indítanak pert, ha a fiúnak járó teljes összeget nem kapják meg az egyiptomi féltől.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!