Hosszú ideig kell fájdalmak között élnie annak, akinek térd- vagy csípőprotézisre van szüksége; még a rutinnak számító szemészeti beavatkozásra is 3 hónapos az átlagos várakozási idő. A bonyolultabb beültetéseknél pedig akár egy év is eltelhet, mire kés alá fekhet egy páciens. Lapunknak egy érintett beszélt tapasztalatairól. Kiderült: aki ki tudja fizetni az 1,1 millió forintos protézist, azt akár azonnal is megműtik. Erre azonban keveseknek telik.

 

„Szerencsém volt, csak egy évet kellett várnom a térdprotézisműtétre” – ezzel kezdte a beszámolóját a várólistával kapcsolatban Darvasi Lászlóné, Erzsi, mikor a tapasztalatairól kérdeztük. Valóban szerencsés, ugyanis mint kiderült, a fővárosi Szent János Kórházban 2016 márciusában kapott időpontot 2017 júliusára, vagyis 16 hónappal későbbre. Ám az orvosa, aki a beavatkozást végezte, áprilisban elhagyta az intézményt, így előbbre kellett hozni a műtétét márciusra. Az ő szempontjából tehát jól járt már az egyéves várakozással is, még akkor is, ha közben komoly fájdalmai voltak.

„Havonta jártam az ortopéd orvosomhoz, és emellett Székesfehérvárra egy fizetős, mágnesterápiás kezelésre, amit egy másik, ismerős orvos javasolt. Nehéz időszak volt, több alkalommal kaptam úgynevezett feltöltést is a porcok rossz állapota miatt” – meséli Darvasi Lászlóné.

Mikor arról kérdeztük az asszonyt, mennyire tartott attól, hogy a köztudottan borzasztó állapotú Szent János Kórházban kell gyógyulnia, úgy válaszolt: inkább kifizetett éjszakánként 3000 forintot, hogy úgynevezett VIP-szobában lehessen. Ezek jobb állapotban vannak. „Néhány nap után átkerültem a rehabilitációs részlegre, arról viszont csak a legjobbakat tudom mondani, mert tiszta, felújított és rendezett. A nővérek is fantasztikusak. De most sem tartom elfogadhatónak, hogy egy évet kell várni egy-egy ilyen műtétre” – idézi fel tapasztalatait a hölgy, akit több hétig kezeltek ezen az osztályon.

336 nap az átlag

A várakozás azóta sem javult érdemben. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai szerint most átlagosan 336 nap telik el, míg valaki térdprotézist kaphat, jelenleg 6090 betegnek lenne szüksége a beavatkozásra. A műtétig eltelt időben nekik komoly fájdalmaik is lehetnek. Az, hogy ki milyen gyorsan kerülhet sorra, attól is függ, hogy hol végezteti el a beavatkozást. Az Észak-Magyarországon várakozó 958 beteg átlagosan 557 nap után kaphat új protézist, míg a Nyugat-Dunántúlon ugyanez 366 nap, itt 1019 ember szerepel a listán. A legjobb helyzetben a Dél-Alföldön várakozó 517 páciens van, nekik csupán 154 napig kell türelmesnek lenniük.

A helyzet, bár így is elkeserítő az érintettek számára, tavalyhoz képest némileg javult. 2017 októberében ugyanis még 345 nap volt az átlagos várakozási idő, vagyis 9 nappal több, mint idén; miközben most 296-tal több a listán szereplő beteg.

1,1 millióért soron kívül

A 67 éves Darvasi Lászlóné nála sokkal fiatalabbakkal is találkozott a kórházban, szerinte messze nem csak az időseknek van szüksége protézisre. A várakozási idő azonban mindenkinek hosszú volt, hacsak a családnak nincs felesleges egymillió forintja. Az asszonynak ugyanis felajánlották: ha kifizeti a protézist, aminek 1,1 millió forint az ára, akkor hónapokkal hamarabb meg tudják operálni. Orvos és műtő ugyanis van.

A több hónapos várakozás legfőbb oka nem a szakemberhiány, hanem az, hogy mivel rendkívül drága, az egészségbiztosító csak bizonyos számú protézist finanszíroz az intézményeknek. Nincs rá lehetőségük, hogy ennél többet vásároljanak.

A csípőprotézis egyébként valamivel olcsóbb, mint a térd, ezért ennél a beavatkozásnál hamarabb sorra kerülhetnek a betegek. Persze így sem rövid a várólista. Ahogy azt a NEAK legfrissebb, szeptember 20-i tájékoztatójából megtudtuk: az átlagos várakozási idő 275 nap, és nem kevesebb, mint 5304 beteg szorulna rá a műtétre. Itt is változó, hogy a különböző térségekben milyen hosszú a sor. Míg ugyanis a Dél-Alföldön az érintetteknek átlagosan 118 nap telik el, addig Észak-Magyarországon ugyanez már 482 nap.

Rutin műtét sorban állással

A bonyolult csípő- és térdprotézisműtéthez képest a rutinnak számító szürkehályogműtétre sem olyan könnyű bejutni, mint ahogy azt gondolnánk. Ugyan nem telik egy évbe, hogy megoperáljanak egy beteget, átlagosan erre is 3 hónapot kell várni. Ennek oka az lehet, hogy nagyon sok embert érint a probléma, nem kevesebb, mint 11 068 beteg várakozik jelenleg ilyen műtétre. Tavalyhoz képest itt is csökkent valamivel a várakozók száma és a beavatkozásig eltelt idő is.

Darvasi Lászlónénak ezen a területen is „szerencséje” volt. Kiderült ugyanis, hogy a szemét érintő makula degeneráció, vagyis sárgafoltsorvadás miatt kell kezelni. Azonban erre is nagyon hosszú lehet a várakozási idő. Úgy sikerült végül bejutnia a szükséges kezelésre, hogy azt nyilatkozta róla az orvos: nem új beteg, hanem régi visszatérő. Így, mikor valaki kiesett, a helyére be tudták tenni. Szeptemberben kezdődik az injekciós kezelése, más esetben erre is hónapokat kellett volna várnia. Ahogy a térdprotézis esetében, úgy az ok itt is az, hogy a NEAK csak bizonyos számú injekciót finanszíroz.

Tízezrekkel kevesebben

Hiába hosszú a sor, fontos megemlíteni, hogy néhány éve a mostaninál is rosszabb helyzetben voltak a betegek. A NEAK legutóbb május 2-án közölt összesített adatokat a várólistáról. A nyilvántartás alapján akkor 27 443 beteg várt műtéti ellátásra. Ez a szám azonban hat évvel korábban még több mint 70 000 volt. Hosszú távon tehát javulás tapasztalható, a mostanihoz képest azonban valószínűleg már nem fog jelentősen csökkenni a betegek száma.

A várakozási idő egyébként nem csak attól függ, hogy hányan szerepelnek a listán. Befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok és a finanszírozási problémák is.

Így juthat hamarabb ellátáshoz

Aki nem ragaszkodik egy intézményhez vagy orvoshoz, azt akár hamarabb is megműthetik, ha egy másik intézménybe jelentkezik. A 2015-ben megkezdett várólista-csökkentő program egyik fontos eleme ugyanis, hogy azok az intézmények, amelyeknek nagyobb a stábjuk és műtői kapacitásuk, átvehetnek betegeket azoktól a várólistát vezető intézményektől, ahol a kapacitáshiány miatt nincs lehetőség olyan gyorsan elvégezni a beavatkozásokat. Mindez pedig nem jár pluszköltséggel az átvevő intézménynek sem. Így a páciensek is jól járhatnak.

Sőt, a NEAK nemcsak a kórházakat segíti, hanem az utazást vállaló betegeket is. Ha ugyanis a műtétet egy lakhelytől távol eső intézményben végzik, akkor utazási támogatás jár, sőt ha indokolt, akár a kísérő utazási költségeit is megtérítik. Arról, hogy pontosan mely régióban milyen hosszú a várakozási idő, az alapkezelő honlapján tájékozódhatnak a betegek.

Címkék: várólista

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!