Két és fél hete maradt mindenkinek, hogy megbékéljen a gondolattal: a kormány nyomására vasárnaponként, a családok védelmére hivatkozva, zárva tartanak az üzletek. Mármint azok, amelyek nem esnek a kivételek alá.

 
A Váci utca vasárnap is pezseghet: március 15. után a Belváros megint jól jár - A felvétel forrása: Shutterstock

Budapest belvárosa jól jár. A világörökségi területekre, s azok pufferzónáira ugyanis nem vonatkozik a zárva tartási tilalom. S míg amúgy kissé életidegen a feltételezés, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban vagy éppen a pannonhalmi bencés főapátság környékén sokan intéznének nagybevásárlást, a Budapesten lévő világörökségi helyszíneken jócskán akadnak üzletek.

Az UNESCO által jóváhagyott világörökségi területek körül a magyar hatóságok jelölték ki a védelmi zónákat – 2002-ben például az Andrássy út környékén jóformán az egész V. kerületet, és az immár romkocsmáinak köszönhetően hatalmas forgalmat bonyolító zsidónegyedet is ilyennek ítélték. Jól jön most az akkori döntés: ezeken a területeken akár éjjel-nappal lehet árusítani, a hét minden napján, így a luxusüzletek, a Váci utca turistacsalogatói, és a határvonalon belül elhelyezkedő boltok (ilyen például a Kiskörúton lévő Aldi) megmenekülnek. Az út túloldalára azonban már érvényes a törvény, a boltok vasárnap zárva lesznek. A lassan már befejezettnek tekinthető Várkert Bazárnál azonban (világörökségi terület a közeli Budai Várnegyed) a CBA nyithat boltot.

A bevásárlóközpontoknak nincs miben reménykedniük, s bár az Andrássy úthoz meglehetősen közel helyezkedik el a WestEnd, nem került be a pufferzónába, vagyis legfeljebb a mozi és az éttermek fogadhatják a látogatókat, és ugyanez igaz Budán a vártól nem messzire, a Széna téren álló Mammut bevásárlóközpontra is.

Maradt azért nyitott kérdés: a héten felröppent a hír, miszerint alig néhány nappal a törvény életbe lépése, vagyis március 15-e előtt minden olyan boltnak, amelyik szeretne vásárlókat fogadni hétköznap és szombat éjjel, valamint vasárnap, előzetesen a jegyzőhöz kell fordulnia, aki egyéni kérelmek alapján mérlegeli, ki nyithat ki, és kinek kell zárva tartania. Erről azonban egyelőre semmit sem lehet tudni. A kiskereskedők egyelőre reménykednek. Pedig a helyzet nem túl biztató. Kovács Zoltán kormányszóvivő kijelentette: a kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a törvényben foglalt kivételi okok bővítését indokolná. A kijelentést árnyalhatja, hogy a kormány az utolsó pillanatban is előszeretettel változtat törvényein, ha arról van szó, hogy kedvezményezettjeinek körét tágítsa.

Elgondolások szerint kiskaput jelenthet a plázák esetében az, ha piaccá nyilváníttatnának a jegyzők által (hiszen azok a kivételek közé tartoznak), ilyen eljárást azonban eddig senki sem kezdeményezett. A jegyzők kezében mindenesetre nagy hatalom koncentrálódik – és a helyzet kísértetiesen emlékeztet a Nemzeti Dohányboltok nyitása előtti (rohamtempóban végzett) bírálási folyamathoz, amely akkor is erősen gyanús döntéseket eredményezett. Nem tudni még azt sem, mit lépnek az önkormányzatok, és lesz-e egyáltalán, aki megpróbálja kijátszani a törvényt. Az biztos, az idő fogy. Már csak két vasárnap maradt a törvény életbe lépéséig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!