Akár 4000 HIV-fertőzött is lehet hazánkban, az érintettek fele pedig valószínűleg azt sem tudja, hogy beteg, így komoly veszélybe sodorja magát és partnereit is. Jó hír, hogy jövőre végre elérhető lesz a patikákban a gyorsteszt, amivel otthon is szűrhetik magukat az emberek. Azonban a megelőző kezelés továbbra sem támogatott! Nem csak a HIV, más nemi betegségek is komoly gondot jelentenek, mivel a fiatalok nem védekeznek megfelelően, folyamatosan nő a szifiliszes, gonorrheás vagy HPV-s esetek száma.

 

Bár Magyarországon minden HIV-fertőzöttnek elérhető a magas szintű, ingyenes orvosi ellátás, szűrésre nagyon kevesen járnak, ezért minden negyedik-ötödik fertőzött már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A HIV-fertőzöttek csupán fele részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről – mondja Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Óriási tehát a különbség a rejtett és a valóban diagnosztizált betegek száma között.

Évi 300 új eset

„Itthon jelenleg 2200 HIV-fertőzöttről tudunk, de a fertőzöttek becsült száma eléri a 3-4 ezret is. Ezt figyelembe véve nagyon nagy dolog, hogy jövőre végre a patikákban is kapható lesz az otthon is elvégezhető gyorsteszt, ami várhatóan 5-6 ezer forintba kerül majd. Az, aki eddig nem akart elmenni állami ellátásba vagy anonim szűrőállomásokra, esetleg magánrendelésre, az – ennek hála – otthon is szűrheti magát. Ez a diszkrét megoldás sokaknak kedvez, hiszen egy kisvárosban gyakran azért nem mennek a szűrésre az emberek, mert félnek, hogy megismerik őket, ami kellemetlen volna” – diagnosztizálja a társadalmi szokásokat Szlávik János.

A szakember rámutatott arra is, hogy míg tőlünk keletre jelentős járványok tombolnak, Afrika egyes országaiban már csökkenő tendenciát mutat a HIV-megbetegedések száma. Magyarországon azonban – ahogy tavaly és korábban – továbbra is emelkedik az érintettek száma, évente 2-300 új fertőzésről lehet beszélni. Ráadásul nem csak az új fertőzöttek, az AIDS-esek és a betegségben elhunytak száma sem csökken az infektológus szerint. A rizikócsoportba egyébként leginkább az intravénás droghasználók és a homoszexuálisok tartoznak.

Megelőző védekezés

Létezik egyfajta megelőző kezelés, a pre-expozíciós kemoprofilaxis, mikor az érintettek azért vesznek be HIV-gyógyszert, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől. Más országokkal ellentétben azonban hazánkban ez nem támogatott eljárás, az egészségbiztosító nem finanszírozza. Pedig a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a módszer hatékony. Ha valaki pontosan szedi a gyógyszert, az védelmet nyújthat.

„Él Amerikában egy 4000 fős meleg közösség, akik évek óta szedik a gyógyszert és állítólag egyetlen HIV-fertőzés sem történt közöttük. A rizikócsoportba tartozók nagyon szeretnék, hogy itthon is elérhető legyen a gyógyszer; vannak, akik jelenleg teljes áron vásárolják meg a patikában, havi 60 ezer forintért. Mások az interneten rendelik meg 10-15 ezer forintos áron. A baj az, hogy azt hiszik, így teljesen védettek, nem használnak óvszert, és elfelejtik, hogy más nemi betegséggel ettől még megfertőződhetnek. Ilyen például a szifilisz, gonorrhea, clamydia” – mondja a főorvos.

Riasztó, de a mutatók szerint nemcsak a HIV-fertőzések száma emelkedik, hanem a fent említett nemi betegségeké is, ráadásul drasztikus mértékben. Évente 20- 30 százalékkal több a beteg, aminek fő oka, hogy nem védekeznek megfelelően a fiatalok. (Ugyan a növekedés a HIV esetében nem olyan drámai, mint Oroszországban vagy Ukrajnában, de nálunk is minden évben több az érintett, akárcsak Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban vagy Szerbiában.)

A HIV a harmincas korosztályt érinti, a kamaszok és huszonévesek pedig leginkább egyéb nemi betegségekkel fertőződnek meg. Előfordul, hogy a várandós nők a babát is megfertőzik, vannak csecsemők, akik szifilisszel születnek, ami egészen elképesztő a mai, fejlett társadalmakban. Megfelelő védekezéssel és a szűréssel ugyanis az ilyen esetek elkerülhetőek lennének.

A tudomány mai állása szerint a HIV vírussal akár 50 évig is együtt lehet élni, amennyiben időben felfedezik és elkezdik a gyógyszeres kezelést. (A teljes gyógyulás elérése jelenleg nem opció, és a védőoltás is zsákutca, arra nem érdemes apellálni a betegség esetében. Csak a gumi óvszer nyújthat védelmet és a fent említett pre-expozíciós kemoprofilaxis.) Akár gyermeket is vállalhatnak a HIV-fertőzött nők, akik a gyógyszer szedése esetén nem adják át a betegséget a gyermeküket.

A véradás nem jó!

Vannak, akik HIV-teszt helyett véradásra mennek, hiszen ott is szűrik ezt a betegséget, azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzés esetében van egy úgynevezett ablakperiódus, ami legalább 4 hét. Ez időn túl mutatható csak ki a vírus. Ha tehát valaki korábban megy el vért adni, az nagy gondokat okozhat.

„Nagyon jó lenne, ha a várandós nőket is szűrnék, hiszen volt olyan beteg, aki nem tudott az állapotáról, és megfertőzte a babáját. Ez elkerülhető lehetne, ha minden érintettnél vizsgálnák a betegség jelenlétét” – fejti ki Szlávik János. 

Szomorú, de a szakember beszámolt arról is, egyre kevesebb iskola igényli, hogy szakmai előadást tartsanak a HIV-ről és más nemi betegségekről. Míg korábban Zacher Gáborral alig győztek eleget tenni minden megkeresésnek, és állandóan járták az intézményeket, addig idén csupán egy szentendrei és egy budapesti iskolába hívták egészségnevelő előadásra.

FOTÓ: DRASKOVICS ÁDÁM

 

Címkék: AIDS-HIV

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!