Az MSZP elnöke arra számít, hogy 2013-ban szinte folyamatos lesz a kampány, az előzetes regisztrációra pedig a választások első fordulójaként tekint. Mesterházy Attila újságírói kérdésre megerősítette, hogy Ron Werber tanácsadóként segíti a szocialistákat.

 

A pártelnök az MSZP választmányi ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: az izraeli szakember, aki a 2002-es kampánytól fogva több évig dolgozott a szocialistáknak, jártas a mozgósítási kampányokban, jól tudja motiválni az aktivistákat, az MSZP pedig – korlátozottabb anyagi lehetőségei és médiamegjelenése miatt – éppen arra számít, hogy „lábbal kell megvernie a Fideszt”. A szocialisták választása azért is esett Ron Werberre, mert vannak magyarországi, MSZP-s tapasztalatai, és a térség több más országában is dolgozott már – tette hozzá.

Ron Werber a választmányi ülésen arról számolt be, hogy az elmúlt három-négy hétben szerzett benyomásai szerint az MSZP tízszer felkészültebb a választásokra, mint 2001-es Magyarországra érkezésekor volt. „Úgy fogalmazott, hogy ha a fele igaz annak, amit mondunk, akkor meg fogjuk nyerni a választásokat, méghozzá simán” – közölte Mesterházy Attila.

Az MTI kérdésére a pártelnök arról is beszélt, hogy január végén az Egyesült Államokba utazik, és tárgyal több olyan tanácsadóval, aki Barack Obama elnöki kampányában dolgozott. Az MSZP a közösségi médiában, az adatbázis- építésben és a választók mozgósításában jártas segítőket szeretne megnyerni egy-egy projekthez.

Mesterházy Attila az MSZP arculatváltásáról szólva elmondta: ezzel véget ér a szocialista párt két éve kezdődött megújulása, amelynek során előbb az alapszabályt és a pártszervezetet korszerűsítették meg, majd döntően a fiatalabb generáció tagjaiból álló új vezetőséget választottak, és elvégezték a pártprogram modernizálását is. Hozzátette: az új, most bemutatott arculat jelenik majd meg a szocialisták kampányaiban. A pártelnök arra számít, hogy így az eddiginél gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb és a központból jobban koordinálható lesz a korteskedés.

Már a közeli jövőben elkezdődhet az egyeztetés az ellenzéki pártok és mozgalmak között – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az Együtt 2014 a hét elején ad választ a szocialisták egyeztetési kezdeményezésére. A várakozások szerint a válasz pozitív lesz, vagyis megkezdődhet a közös jelölt- és listaállításig is elvezető politikai egyeztetés a legfontosabb szereplők között. Úgy tűnik, eközben az egyre valószínűbb összefogás szétfeszíti az LMP-t. A párt országos választmánya ugyanis szerdán felfüggesztette a nyolc országgyűlési és három fővárosi képviselő által alapított Párbeszéd Magyarországért Platform működését.

A platform létrehozását november végén kezdeményezték azok a politikusok, akik a kongresszus kis többséggel meghozott elutasító döntése után az ellenzéki párbeszéd hívei. Jávor Benedek, a platform egyik alapítója pénteken az MTI-nek azt mondta, nem tartja megalapozottnak a felfüggesztésről szóló döntést, de az egy világos üzenet arra nézve, hogy a másik oldal „erővel és hatalmi eszközökkel” akarja megakadályozni a platform által kezdeményezett belső vita elindítását. Arra a kérdésre, hogy ez pártszakadáshoz vezet-e, Jávor Benedek azt mondta, bízik benne, hogy párton belül lehet kezelni a helyzetet. Schiffer András hangsúlyozta, ebben az esetben sem betiltották a csoportot, a választmány felfüggesztette annak működését. Hozzátette, ő maga sem pártolná a betiltást, mert kifejezetten hasznosnak tartja, ha az LMP-n belül világosan artikulálódnak a véleménycsoportok, de ennek meg kell teremteni a szabályozott kereteit. Egy párt működése során az is elengedhetetlen, hogy „saját szabályainkat, intézményeinket és döntéseinket mindannyian tiszteljük” – jelentette ki. Úgy tudjuk, az LMP-ben ez a felfüggesztő határozat komoly ellenérzéseket váltott ki, hiszen éppen a párt működésének lényegét, a bázisdemokráciát hazudtolja meg. Éppen ez lehet az a pillanat, amikor a Jávor Benedek–Karácsony Gergely fémjelezte csoport elvi alapon, az LMP eredeti érdekeire hivatkozva távozhat a pártból és csatlakozhat az együttműködő ellenzéki csoportokhoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!