Előkészítik a terepet az elűzött elnöknek. Visszatérhet Ukrajnába Viktor Janukovics – írja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap. Az újság külpolitikai elemzője emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin csütörtöki élő televíziós fórumán megvédte az ukrán parlament döntésével február 22-én leváltott politikust. Közölte: a május 25- re kitűzött ukrajnai elnökválasztás törvénytelen, Ukrajnának (Janukovics személyében) van legitim elnöke.

 
Forrás: RTR

Az elemző érvelését erősíti, hogy a nemrég ideiglenes krími kormányzónak kinevezett Szerhij Akszjonov Twitter-oldalán azt írta: „Janukovics elnök húsvétra visszatér Ukrajnába. A hadsereg a törvényes elnöknek engedelmeskedik, tehát utasítást adhat a junta őrizetbe vételére.” Akszjonov arra szólította fel a délkelet-ukrajnai megyéket, hogy keljenek Janukovics védelmére.

Az elemző kifejtette: lassan érthetővé válik, miért nem jártak eddig eredménnyel a kijevi hatalom erőfeszítései a Kelet-Ukrajnában működő „szeparatisták” semlegesítésére, akik gyakorlatilag a régió politikai és közigazgatási hálózatát is előkészítették Janukovics számára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!