Már 253 magyarországi települést nyilvánítottak fertőzöttnek az afrikai sertéspestis miatt. A járvány eddig legalább 10 milliárd forintos kiesést okozott a húsiparnak, és a vaddisznóvadászatot is évtizedekre visszavetheti.

 

Pénteken újabb elhullott vaddisznót találtak, ezúttal az ukrán– román–magyar hármas határ ukrajnai oldalán. Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy az állat előzőleg járt Magyarországon és Romániában is. A román kormány védelmi övezetet hozott létre az Ukrajnával és Moldová- val közös határsávon, hogy megakadályozza a sertéspestis terjedését. A betegség emberre nem jelent ugyan veszélyt, de nem gyógyítható, és ahol megjelenik, a sertések csaknem 100 százaléka biztosan elhullik. A fertőzött területeken ráadásul az egészséges állatokat is le kell vágni. A leölt állatokért a tulajdonos az államtól kártalanítást kap, de csak ha előzőleg minden szabályt pontosan betartott. Ha a betegség gyanúját nem jelentik vagy a megbetegedett állatot illegálisan tartják, kártalanítás nem jár

Idehaza eddig 11 fertőzött vaddisznótetemet találtak, mindegyiket Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A zárlatot is ezeken a területeken vezették be. Itt tilos a vaddisznóvadászat, és minden elhullott állatot azonnal jelezni kell a Nébihnek. A hatóság szigorúan betartja és betartatja a szabályokat. A VH helyi vadászoktól úgy értesült, hogy a vizsgálatot követő hosszadalmas procedúra miatt többen inkább elássák a gyanús tetemeket.

Az afrikai sertéspestis vírusát 2014-ben mutatták ki először Európában, a balti államokban. Azóta jeleztek eseteket Lengyelországban, Ukrajnában, a Moldovai Köztársaságban, Romániában és Csehországban is.

A sertéspestis megjelenése miatt eddig 15 ország, köztük Japán, Kína és Oroszország jelentett be embargót a magyar sertéshúsra. A korlátozások becslések szerint középtávon csaknem 10 milliárd forintos kárt okoznak az ágazatnak. A vadászok is panaszkodnak – joggal. A Békés Megyei Vadászkamara közgyűlésén elhangzott, hogy a vaddisznó akár 10-20 évre is eltűnhet a vadászható állatok palettájáról, ami érzékenyen érintheti a vadászatból élőket.

Címkék: állatvédelem

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!