Magyarország BT-tagsága miatt taktikázik a kormány.

A magyar kormány egyelőre nem foglal állást arról, hogy támogatja-e az önálló Palesztinát. A Külügyminisztérium sajtófőnöke, Tóth József a Vasárnapi Hírek kérdésére kitérő választ adott. „Nincs olyan helyzet, amelyben Magyarországnak a kérdésről szavaznia kellene, mert Mahmud Abbász az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) terjesztette be a kérvényt, melynek Magyarország nem tagja” – mondta, hozzátéve, hogy számukra az lenne az előnyös, ha a felek, Izrael és Palesztina újra tárgyalnának egymással.

Az Egyesült Nemzetek eljárásában a tagfelvételi kérelemről először a BT szavaz, és ha a 15 tagból legalább 9 – beleértve mind az 5 állandó tagot – támogatja az indítványt, akkor az ajánlásukat a Közgyűlés kétharmadának el kell fogadnia, hogy az állam teljes jogú tagja legyen a nemzetközi szervezetnek. Azonban az Egyesült Államok már bejelentette, hogy vétót emel Palesztina tagsága ellen, de Franciaország és Nagy-Britannia sem fogja megszavazni az entitás kérelmét, mivel nincsenek kétoldalú kapcsolataik vele. Mivel így nem érvényesül a nagyhatalmi egyhangúság elve, a kérelem már nem is kerülne a Közgyűlés elé. Ebben az esetben a testület, melyben minden tagállam képviselteti magát, egy határozatot fogadhat el, amelyet ha a többség támogatna is, akkor sem vennék fel az államot az ENSZ-be, de a döntés a politikai súlya nagy lenne.

A BBC külügyminisztériumok és az ENSZ adataira támaszkodó statisztikája szerint jelenleg a 193 tagállam közül 122 ország támogatja Palesztinát, 71-en szavaznának ellene. De hogy Magyarország melyik csoportba tartozik, nem tudni. A Külügyminisztérium feltehetően azért kerüli ennyire ezt a kérdést, mert hazánk jövőre a BT tagja akar lenni. Ha nyíltan nemet mondanánk Abbász kérelmére, akkor az arab államok nem támogatnák a törekvéseinket, ha pedig kiállnánk Palesztina mellett, akkor az Izrael-barátok szimpátiáját vesztenénk el.

A kvartettnek nevezett békéltetőbizottság, melynek az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország a tagjai, újabb tárgyalásokat javasolt a vitás feleknek.

A javaslatot a felek egyelőre vizsgálják. Ha minden menetrendszerűen alakulna, akkor 2012-re békét köthetnének a felek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!