OTP, Mol, Nemzeti Kulturális Alap, Századvég Alapítvány éstucatnyi fideszes vezetésű önkormányzat – így fest a csak Tusványosként emlegetett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor támogatóinak névsora. Egyértelműnek tűnik, hogy a vasárnapig tartó, huszonhetedszerre megrendezett több napos „fesztivál” csak nevében egy határon túli összejövetel – sokkal inkább a magyar belpolitika kiemelt eseménye. Nem csoda, a miniszterelnök rendre itt vall valós világképéről .

 
Tőkés László EP-képviselő: Régen ő vitte be a nyakában a Fideszt Erdélybe - Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Emlékeztetőül: két éve Orbán bejelentette, hogy Magyarország illiberális állam lesz. Akkor még senki nem sejtette, hogy ez pontosan mit is jelent, de ma már látszik: az értelmes párbeszédet, a konzultációt teljes egészében felváltotta az erőszakszervezetek uralma. De a Ligetben folyó események vagy éppen a Nemzeti Választási Irodánál februárban történt balhé megmutatta: ha a hatalom érdekeit szolgálja, az erőszakszervezeteken is túllép a kormány, és jogon kívüli eszközöket vet be: nevezetesen kopasz szabadcsapatokat mozgósít.

Tavaly már a menekültekkel szembeni uszítás volt Orbán fő témája. „Számunkra a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek és nemzetek megmaradása vagy eltűnése, illetve felismerhetetlenségig történő megváltozása” – mondta akkor.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, a lapzártánk után megtartott „kinyilatkoztatás” ezt a gondolatmenetet viszi tovább, ismét a menekültekből csinál bűnbakot, és az EU-t ostorozza, illetve az október eleji menekültkvóta-ellenes népszavazásra mozgósít. (Orbán tusványosi beszédéről és a reakciókról a beszámolókat és elemzéseket lásd itt - a szerk.)

Nem árt tehát figyelni. Árulkodó előjel, hogy péntek délelőtt az eseményen jelen lévő külhoni magyar politikai szervezetek vezetői nyilatkozatban ítélték el az Európai Unió „elhibázott bevándorláspolitikáját és a kényszerbetelepítést”.
Fel is szólítottak minden magyar állampolgárt, hogy vegyen részt az október 2-i szavazáson: „hisszük és valljuk, hogy a brüsszeli bürokraták nem dönthetnek helyettünk, jogunk van nekünk dönteni a közös jövőnkről, jogunk van eldönteni, kikkel akarunk együtt élni” – szól a miniszterelnöki mondanivalót is előrevetítő nyilatkozat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!