Nagyban játszik Erdogan elnök, de nagy a tét is: június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást tartanak Törökországban a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében. Ez fogja biztosítani a mostani elnök számára az abszolút teljhatalmat, ettől lesz belőle padisah, szultán, vagy ami éppen akar lenni. Nem is csoda, ha minden eszközt bevet a kampányban.

 

Különös, hogy egyáltalán van kampány, hiszen Erdogan akár már most is megtehetné, hogy az összes ellenfelét bezáratja a Héttoronyba, de neki a nemzetközi elismertség miatt kell, hogy nagy tömegbázis válassza meg. Nem is tétlenkedik.

Bevetette például az antiszemitizmust, ugyanis Isztambulban ülésezett (a gázai helyzet miatt) az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC). A felszólaló török elnök kijelentette: a német koncentrációs táborokban szenvedett emberek gyermekei mára „még a náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra”. De ha ez még nem lett volna elég a vallásos választók meggyőzéséhez, előre gondoskodott a hangulatról: az OIC ülése előtt pár órával hatalmas tömegrendezvényt tartott Isztambulban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja. Binali Yildirim kormányfő és Ismail Kahraman házelnök mellett Erdogan is megjelent a rendezvényen, aminek címe „Átok az üldöztetésre, támogatás Jeruzsálemnek” volt. A hivatalos közlés szerint a megmozduláson félmillióan vettek részt.

Próbáltak volna hivatalosan kevesebbet közölni, a kormánysajtó munkatársai is megtapogathatták volna a maguk tégláját a börtön falában. Amint még sokan: nemrég 104 embert ítélt súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre a nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága a 2016-os törökországi puccskísérlettel összefüggésben. Az elítéltek között van egy volt altábornagy, egy vezérőrnagy, két dandártábornok és három flotillatengernagy. Az Anadolu hírügynökség azt is írta, hogy a hétfői tárgyaláson összesen 137 ítéletet hirdettek ki, de a többiek büntetésére nem tért ki. Más török források szerint a pernek összesen 280 vádlottja volt.

Joggal tehető fel a kérdés: ennyi idővel a puccskísérlet után még mindig születnek ítéletek?

Ugyan, kérem, még fognak is. Ez idáig 159 ezer embert vettek őrizetbe, 48 ezren kerültek előzetes letartóztatásba és 586-an kaptak szigorított életfogytiglant, csak azért, mert a puccsal kapcsolatban gyanúba keveredtek. Ne is csodálkozzon senki, hogy a német fociválogatottban játszó, Németországban élő Özil és Gündogan inkább vállalt egy közös fotózkodást Erdogannal. Aztán mentegetőzniük kellett a német elnöknél, mondván, „udvariatlanság lett volna nemet mondani anyaországuk elnökének”.

Sőt meggondolatlanság is: Törökország polgárainak nagyon jelentős része él, dolgozik Nyugaton, ám családjuk nagy része otthon maradt. Őket még be lehet zárni, ha a nyugati emigráns megtagadja a közreműködést… A téma azért is érzékeny, mert Erdogan korábban éppen a Nyugat- Európában élő törökök között folytatott kampánya miatt került nagyon heves összetűzésbe mások mellett Angela Merkellel. Ezeket a rendez vényeket Németország betiltotta, de tilosak Ausztriában és Hollandiában is.

Ha ott nem is kampányolhat Erdogan, Boszniában annál inkább teheti: az ott élő török állampolgároknak autópályát ígért. Törökország hárommilliárd eurót biztosít a Szarajevót és Belgrádot összekötő autópálya kiépítésére. A 250 kilométer hosszú autópálya pontos útvonala még nincs meg, mert a boszniai szerbek nem értenek egyet a bosnyákokkal a tervezett vonalról. Az autópályát a török Exim Banktól felvett hitelből finanszíroznák. Hát ilyenek Erdogan elnök kisded játékai: nagy a tétjük, a teljhatalom. És ezért Ankarában semmi sem drága.

Címkék: Erdogan

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!