Vastagon fogott az értékbecslők ceruzája a Magyar Nemzeti Banki (MNB) vitatott ingatlanvásárlásaikor – derült ki a papírokból, amiket az Alkotmánybíróság döntése alapján kénytelenek volt nyilvánosságra hozni a jegybanki alapítványok.

Az MNB 2013–2014-ben vett három ingatlant a fővárosban: egy Úri utcait, egy Kálmán Imre utcait, illetve az Eiffel Palace irodaházat.

Továbbá megszerezte a tiszaroffi kastélyt. A négy esetből háromban egy kisvállalkozás, a Leszing Kft. végezte az értékbecslést.

A cég nettó 2,8 millió forintért vállalta a feladatot, de két ingatlan esetében végül 6,85 milliót kértek a munkáért. Az általuk készített anyagban hosszasan idéznek forrásmegjelölés nélkül a Wikipédiáról, valamint az Építészfórumról. A meglehetősen drága dokumentumban a cég mentegetőzik, hogy nem volt módjuk ellenőrizni a benne szereplő adatokat, ezekért nem vállalnak felelősséget. A végül több mint 17 milliárd forintért megvásárolt Eiffel Palace esetében egy, a Trócsányi László igazságügy-miniszter résztulajdonában álló cégen keresztül, a KPMG tanácsadó cég végezte az értékbecslést.

Az ingatlanért az MNB végül mintegy 5 milliárddal többet fizetett, mint amennyit az eladó kért érte. Éppen ezért a KPMG figyelembe véve az „érdeklődő sajátos szempontrendszerét”, többször eltért a realitástól az anyagban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!