Berlinben megkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások, miután péntek reggel a német konzervatív uniópártoknak és a szociáldemokratáknak sikerült megállapodniuk a további közös kormányzás alapjairól.

Az egy hete tartó „szondázás”, azaz nem hivatalos egyeztetés eredményeit 28 oldalon foglalták össze sajtóértesülések szerint.

A részleteket Angela Merkel kancellár (CDU), Horst Seehofer bajor miniszterelnök (CSU) és Martin Schulz pártelnök (SPD) ismerteti lapzártánk után. Úgy tudni, hogy a következő ciklusban nem emelnék az adókat, és erőteljesen korlátoznák a menedékkérők családegyesítési jogát. Németország évente összesen 180-220 ezer embert fogadhat be humanitárius okokból. Ha a szocdem tagság jóváhagyja a megállapodást, akkor az új kormány húsvét körül alakulhat meg. Ugyanakkor egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek többsége, 56 százaléka szerint Merkel akkor sem tölti ki negyedik kancellári ciklusát, ha ismét kormányfővé választja a Bundestag. Legvalószínűbb utódjának Thomas de Maizière belügyminisztert tartják, aki az NDK utolsó miniszterelnökének, Lothar de Maizière-nek az unokatestvére.

(Jegyzetünk a január 13-án megjelent Vasárnapi Hírek 15. oldalán.)

Címkék: Németország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!