Újabb, minden eddiginél nagyobb, ballisztikus rakétát tesztelt pénteken Észak-Korea. A rakéta átszállt Japán felett, majd Hokkaido szigetétől 2000 kilométerre a tengerbe csapódott. Az ENSZ és a nagyhatalmak egyelőre nem jutnak túl a fenyegető nyilatkozatokon és egymásra mutogatáson.

 
Percekkel az északi rakéta startja után a dél-koreai hadsereg is kilőtt két ballisztikus rakétát - Forrás: AFP


Az észak-koreai rakétát péntek reggel (magyar idő szerint este 11 körül) lőtték ki. Ezután körülbelül 3700 kilométert tett meg, az út nagy részét a japán szigetek fölött, mielőtt Hokkaidón, Japán legészakibb részén túl a tengerbe csapódott. (Az előző, szeptember elején tesztelt rakéta 550 kilométer magasra, a mostani 770 kilométer magasra repült.)

A rakéta mindössze 9 percig volt a japán légtérben, a szigetország lakóit felszólították, hogy vonuljanak óvóhelyre – írja a BBC. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján valószínű, hogy ez a fegyver az Egyesült Államokhoz tartozó Guamot, az amerikai légierő fontos csendes-óceáni bázisát is elérné.

A pénteki már a második észak-koreai rakéta volt, amely átrepült Japán felett. Az elsőt a múlt hét elején lőtték ki. Phenjan ezekkel a kísérletekkel azt igyekszik bizonyítani, hogy Japán egész területére képes csapást mérni. Abe Sinzo Japán miniszterelnök azt mondta: országa nem fogja tűrni Észak-Korea veszélyes játékait. „Ha Észak-Korea ezen az úton halad, akkor nincs fényes jövője” – írta pénteki közleményében.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt mondta: „Észak-Koreát elsősorban Kína látja el olajjal, és Oroszország alkalmazza legnagyobb számban a kényszermunkásait. Kínának és Oroszországnak kell közvetlen válaszlépésekkel jelezniük, hogy nem tűrik tovább ezeket a meggondolatlan rakétakilövéseket” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Vlagyimir Putyin utoljára a korábbi, Japán fölött végrehajtott teszt alkalmával szólalt meg az ügyben. „Cselekedeteivel Phenjan természetesen komoly fenyegetést jelent a térség békéjére és biztonságára” – mondta, de hozzátette: nem lát az Észak-Korea körül kialakult válság diplomáciai rendezésén kívül más alternatívát. Péntekre összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését is.

Percekkel az északi rakéta startja után a dél-koreai hadsereg is kilőtt két ballisztikus rakétát (képünkön), ezzel szimulálva egy esetleges Észak-Korea elleni válaszcsapást.

Az utóbbi hónapokban Észak-Korea erőteljesen felpörgette nukleáris programját. Júliusban két interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek, tengeralattjáróról is indítottak rakétát, majd szeptember 3-án valószínűleg felrobbantották első hidrogénbombájukat. Szakértők becslése szerint az akkor felrobbantott töltet tízszer nagyobb erősségű, mint az az atombomba, amelyet az amerikaiak dobtak Nagaszakira a második világháborúban. Az a robbantás 6,3-es erősségű földrengést okozott az ország északkeleti részén – ezt még Magyarországon is észlelték.


Ma már nyilvánvaló, hogy a Hvaszong–14-es típusú észak-koreai rakéták hatósugara 10 ezer kilométer, vagyis Észak-Korea elérheti vele az amerikai nagyvárosokat, Los Angelest vagy akár Chicagót is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!