Évforduló - Fotelból - Kimozdulunk - Látni kell! - Virágzás - Tumultus

  <h1>Rátkay-Átlók Galéria – Pesterzsébeten, az egykor volt Világosság mozi felújított épületében működik a múzeum, ahol Rátkay Endre Calendárium című, 3 és fél méter magas, 15 méter hosszú arany ikonosztáza látható</h1>-
  <h1>Virágoznak a cseresznyefák az ELTE Füvészkertjében - Fotó: Draskovics Ádám</h1>-

Rátkay-Átlók Galéria – Pesterzsébeten, az egykor volt Világosság mozi felújított épületében működik a múzeum, ahol Rátkay Endre Calendárium című, 3 és fél méter magas, 15 méter hosszú arany ikonosztáza látható

- – Kép 1/2

ÉVFORDULÓ
In memoriam Hofi. Állítólag elaludt. 2002. április 9-én körbehívta a barátait, utólag úgy mesélték, mintha búcsúzkodott volna. Még elindult a feleségével visegrádi nyaralójukba körülnézni, de csak Tahitótfaluig jutott – nem volt kedve továbbmenni kedvenc étterméből. Úgy szól a fáma, hogy nagyon jó hangulata volt, anekdotázott, énekelt. Aztán 10-én reggel nem ébredt fel többé. Igaza volt, hogy nem ment tovább előző nap: „A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má’ jobb a kocsma, me’ oda meg az, hogy sose halunk meg.” Halála évfordulóján, április 10-én karikatúrakiállítás nyílik a Madách Színház Tolnay Szalonjában.

FOTELBÓL 
Játszd újra, Sam! No, ez az a mondat, amit hiába idéz Allan Felix Rick Blaine-től, a Casablancában így, ebben a formában sosem hangzott el. Ellenben van benne számtalan olyan klasszikus bon mot, melyeken azóta röhögünk, amióta Woody Allen, alias Allan Felix, aki a filmben betegesen rajong Humphrey Bogartért, kimondta őket: – Mit csinál szombat este? – Öngyilkos leszek. – Na és péntek este? Ha Allen krízisbe kerül, megjelenik Bogart, és tanácsokkal látja el. Például, hogy hallgasson a saját eszére és szívére.
Játszd újra, Sam! Amerikai vígjáték, 1972, 85 perc.
Rendező: Herbert Ross, M3, április 9., vasárnap 19.25


KIMOZDULUNK
Könyvhajlék. A Szépírók Társasága és az Utcáról Lakásba Egyesület árverést szervez kortárs irodalmi relikviákból, kéziratokból az egyesület hajléktalanok lakhatását támogató Mobilház-programjának javára. Az aukción többek között olyan unikumok kerülnek kalapács alá, egyenként 20 000 forintos kikiáltási áron, mint például egy 2009-es Esterházy-publicisztika kézirata, mely az „Ők meg fejbekúrják a lazacokat” szofisztikált mondattal zárul; Závada Pál fedeles úti hamutartója, abból az időből, amikor a szerző még aktívan dohányzott; vagy Grecsó Krisztián Esterházy- nekrológjának egyetlen és eredeti kézirata, amely Szlovéniában, egy manzárdszobában készült (a Vasárnapi Hírek számára).
A legizgalmasabb relikvia talán Nádas Péter felajánlása, az 1942-ben kiadott Rövid német nyelvtan (Gyakorlati alapon), melyet 1972-ben Mészöly Miklós ajándékozott Nádasnak, aki viszont tíz évvel korábban Tandori Dezsőtől kapta. A könyvben most már mindhármuk kézírása szerepel.
Gödör Klub (Central Passage), április 9., vasárnap 18 óra

Lövölde tér. Kern-est Eszenyi Enikővel, Hernádi Judittal és Heilig Gáborral, merthogy huszonöt éve jelent meg Kern András első lemeze, amit méltóképp kell megünnepelni. Persze lesz Lövölde tér, meg Hé, 67!, Pincér-rock és Szép kezű lány, a Vörös téren pedig fúj a szél, és csak Tordai Panni alszik a Rosszija Szálló 7154-es szobájában. Még. A dalokat Gátos Iván zenekara kíséri.
Budapest Kongresszusi Központ,
április 9., vasárnap 15 és 19 óra


LÁTNI KELL! 
Rátkay-Átlók Galéria – Pesterzsébeten, az egykor volt Világosság mozi felújított épületében működik egy múzeum, ahová a madár se, illetve szinte csak azok járnak, akik célirányosan Rátkay Endre Calendárium című, 3 és fél méter magas, 15 méter hosszú arany ikonosztázára kíváncsiak.
Érdekes módon fanatikus olasz turisták is rendre bejelentkeznek a profán kápolnába – a Halászbástya, a Parlament és a Budai Vár épülete mellett ugyanis a Rátkay Galéria is előkelő helyen szerepel a kötelező budapesti látványosságokat felsorakoztató listájukon. A kiállítóhely egyébiránt tényleg elképesztő, és nem csak Rátkay Endre évtizedeken át kényszerrejtettségben sínylődő, gigantikus, metafizikus munkái miatt. Eredetileg az 1960–64-ig Pesterzsébeten működő Átlók Művészcsoport – Czétényi Vilmos, Gaál Imre és Rátkay Endre – számára, amolyan bemutatóteremnek hozták helyre az egykori moziépületet, ma azonban már egy többszörösen meghökkentő mozitörténeti kiállításnak is helyet ad, kizárólag helyi, azaz 20. kerületi relikviákkal, pékműhely udvarán üzemelő filmszínházak történeteivel, vagy a Csintalan asszonyok című francia film akkori debütanyagaival.


Virágoznak a cseresznyefák
az ELTE Füvészkertjében, ahol hétvégén rendezik a japán hagyományokat megidéző Sakura ünnepet. A látogatók a japán szokásokhoz hasonlóan takarókra telepedve gyönyörködhetnek a rózsaszínbe borult fákban.


Tumultus a határon
A hét végétől hosszabb lehet a várakozási idő a schengeni külső határokon, mert egy most életbe lépő európai uniós rendelet miatt átlépéskor minden utazó okmányait kötelezően ellenőrzik.
Ilyen ellenőrzésre a magyar–horvát, a magyar–ukrán és a magyar–szerb határátkelőhelyeken kell számítani mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar–román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján ellenőrzik, befelé viszont valamennyi utast ellenőrzik, az új rendszer szerint.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!