Kevesebb ugyan az igazolatlan hiányzás, mint néhány éve, de így is több ezer család veszti el az iskoláztatási támogatást amiatt, mert a gyerek iskolakerülő. A szakember szerint az intézkedésnek van visszatartó hatása, de egy ponton túl többet árt, mint használ.

 
Illusztráció - Shutterstock

Több mint háromezer családtól vettek el körülbelül havi tízezer forintot, miután tanköteles korú gyerekük igazolatlan hiányzásai meghaladták a még eltűrt évi 50 órás mértéket.

Az előző tanévben pontosan 3217 iskolás családja járt úgy, hogy a hiányzások miatt nem folyósították nekik a családi pótlék részét képező iskolalátogatási támogatást – derült ki Rétvári Bence, az erőforrástárca államtitkárának válaszából, amit az MSZP-s politikus, Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott. A hvg.hu által idézett válaszból kiderült az is, hogy a 2009/10-es tanévben még 13 ezer esetben volt több az igazolatlan hiányzás 50 óránál – a támogatásmegvonással büntetést 2012-ben vezették be.

Van egy pont, amikor még visszatartó erő a családi pótlék megvonása, pontosabban annak veszélye a gyerek nagyszámú igazolatlan hiányzása miatt, ám amikor már ez bekövetkezik, akkor olyan visszafordíthatatlan folyamathoz vezethet, ami többet árt, mint használ – mondta kérdésünkre L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógus szerint érezhetően visszatartó erő az a 2012 őszétől bevezetett intézkedés, miszerint megvonják az egy tanévben legalább 50 órát igazolatlanul az iskolából hiányzó gyerek családjától a családi pótlék elemeként folyósított iskoláztatási támogatást, mert a családok, a szülők figyelnek arra, hogy a gyerek ne érje el a kritikus határszámot. Úgy vélte, az iskola feladata, hogy felépítse a gyerekekben a tanulás alapvető igényét, de elismerte, hogy ez nem mindenkinél sikerül, hiszen ha a szülő – saját tapasztalatából – sem motivált, akkor nehéz a pedagógusok dolga. Az iskolarendszer pedig nem igazán tudja kezelni szerinte az ilyen helyzeteket, és főleg a felső tagozatos, illetve szakiskolába járó diákoknál van meg annak a veszélye, hogy elérik a családi pótlék megvonását jelentő határszámot. Az érem másik oldala – folytatta a szakember –, hogy főleg a középiskolások körében vannak, akiknél az anyagi helyzet akadályozhatja meg az iskolába járást, mert egyszerűen nincs pénze a gyereknek az utazásra, az emiatti támogatásmegvonás pedig nyilvánvalóan csak tovább rontja ezt a helyzetet, így a 16 éves tankötelezettségi korhatárt elérve a gyerek vagy kihullik az oktatási rendszerből, vagy a magántanulók számát gyarapítja, ami szintén nehezen visszafordítható folyamat.

Az ombudsman szerint nem
stimmel

Az alapvető jogok biztosa szerint a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó szabályozás nem kellően egyértelmű, ezért az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez fordult. Székely László azután foglalt állást a témában nyár elején, hogy szülők fordultak hozzá panasszal, mivel szerintük jogsértő módon nem kezdték meg újra folyósítani a nekik járó, korábban megszüntetett családi pótlékot. Az ombudsman megállapította, hogy a gyámhatóság eljárása jogszerű volt ugyan, ám a döntés elhúzódása csorbította a panaszos szülők tisztességes eljáráshoz való jogát, az iskoláztatási támogatás késedelmes folyósítása pedig veszélyeztette a gyermek ellátását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!