Az elnök és az ügyvezető után több középvezető is felmondott a Pest és Nógrád megye szemétszállítását intéző Zöld Híd Kft.-nél. A VH által megkérdezett polgármesterek szerint „eldöntött tény”, hogy a térség fideszes polgármesterei közül kerülhet ki az új elnök és ügyvezető. Akik – ha nem kapnak újabb állami támogatást – képtelenek lesznek kezelni a szemétkáoszt. Ráadásul a lerakókkal is probléma van.

 

Ahogy a viccben is mondják: van egy jó hírem meg egy rossz, melyikkel kezdjem? Ha a jóval, akkor: Pest és Nógrád megyében ismét rendben elszállítják a szemetet azután, hogy lemondott a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló szervezet elnöki posztjáról Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Sőt! Hogy a helyzet még „jobb” legyen, vele egy időben benyújtotta távozási szándékát Gyenes Szilárd, a cég ügyvezetője is. „A politikai feltétel tehát adott, helyre fognak itt állni a dolgok, meg úgy gondolom, hogy a pénzcsap is meg lesz nyitva” – fogalmazott Gyenes Szilárd.

A Zöld Híd Pest és Nógrád megye 116 településén 360 ezer ember szemétszállítását végzi. Tulajdonosa az Északkelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás. Ennek elnöke volt Gémesi György, aki azzal indokolta döntését, hogy a kormány amúgy is eltávolíttatta volna őt a fideszes vezetésű önkormányzatok közreműködésével. Az ügy közvetlen előzménye, hogy a Zöld Híd október 25-én bejelentette: leállítja 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt a kukaholdingtól. Ezek után október végén a katasztrófavédelem vette át a cégtől a feladatot, majd megvonta a Zöld Hídtól a szemétszállítási jogosítványt, és felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy minél előbb keressenek új szolgáltatót. A Vasárnapi Hírek a társulás polgármestereitől úgy tudja, hogy már a társulás ülése előtt elkezdték a polgármesterek „megdolgozását”. Többen állítják: felhívták őket telefonon, hogy vonják meg a bizalmat Gémesitől (a polgármester végül lemondott, így ez okafogyottá vált). Az új jelölt – többek szerint – Fördős Attila, Vác fideszes polgármestere lenne. Az ő alkalmasságával kapcsolatban felmerültek kétségek, tekintve, hogy éppen Vác az, amely 140 millió forintos tartozást halmozott fel a Zöld Híddal szemben, mert késedelmesen fizette a lerakói díjakat. A szeméthelyzet politikai „megoldása” mögött többen a térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes Vécsey Lászlót sejtik. Ő volt az, aki Gémesi lemondását úgy kommentálta, hogy „az gyakorlatilag felér egy beismerő vallomással”. Hogy pontosan mit ismert volna be Gémesi, az nem derült ki. A kormány viszont – észlelve a drámaian rossz helyzetet – azóta pénzt (26 milliárd forintot) is juttatott az ágazatnak, ami azonban édeskevés lesz, ha haladéktalanul nem kezdik el a felgyülemlett feladatok megoldását – írta „búcsúlevelében” Gyenes.

„Nagyon sok fejlesztésre van szükség, melyet össze kell hangolni a folyamatban lévő fejlesztési pályázattal. (…) Fel kell tölteni az üzemanyagkészleteket, munkaruhákat, védőfelszerelés-készleteket, rendbe kell hozni a komposztálóüzemeket, rendezni azokat a jogos szállítói tartozásokat, amelyek ma kifizetetlenül állnak. A katasztrófavédelem levonulásával nem áll vissza automatikusan a Zöld Híd működőképessége” – írja Gyenes, hozzátéve, hogy amíg a Zöld Hídnál havonta 130 millió forintnyi lyuk keletkezik a normális szakmai munkához szükséges költségvetésben, lehetetlen folytatni a munkát.

És itt jön a rossz hír: a VH úgy értesült, hogy nemcsak a rossz műszaki állapotú géppark akadályozza a működést, hanem az is, hogy lassan nincs hova szállítani a szemetet. A gödöllői lerakó megtelt, és már a héten Gyálra vitték a hulladékot. Lassan viszont az ottani lerakóra is kitehetik a „megtelt” táblát. Egy lerakó létesítése pedig nem olcsó mulatság, ráadásul hosszú tervezést igényel.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!