Egy hónappal a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházánál történt, kopaszokkal súlyosbított eset után, a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött: ők is feljelentést tesznek az ügyben.

 Mindezt az MSZP-s delegált, Litresits András javaslatára, aki azt mondta, az NVB-nél az ügyben nem érintett senki jobban, és nem mehetnek el szó nélkül a február 23-án történtek mellett. Hozzátette: a választási iroda, valamint a választási bizottság az egész ország demokratikus működésére nagy hatással van és olyan súlyos bűncselekmény történt, aminek kell, hogy következménye legyen. A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta: a feljelentés lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona szintén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a székháznál történtek miatt. Korábban Nyakó István szocialista politikus azt mondta, ha nem tesz az NVI vagy az NVB elnöke feljelentést, akkor bűnpártolást követnek el. Majd az ATV-ben így fogalmazott: „egy sarki budit nem bíznék egy ilyen hivatalvezetőre, mint Pálffy Ilona, hiszen aki nem látja, hogy milyen bűncselekmény történt az NVI épületénél, az nem alkalmas az iroda vezetésére”. Eddig már több mint húsz feljelentés érkezett az ügyben.

A Kúria március 3-i döntésében rögzítette: akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Mint ismeretes, február 23-án délelőtt az NVI Alkotmány utcai irodájánál a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos népszavazási kérelem beadása miatt megjelent Nyakó István, MSZP-s politikus és Erdősi Lászlóné, Herceghalom egykori fideszes, most független polgármesterének felesége. Akit több kopasz, a Fradi B-középhez köthető férfi „kísért” és megakadályozták Nyakót abban, hogy lenyomja a blokkolóórát, így végül Erdősiné népszavazási kérdését fogadta be a NVB, amely négy másodperccel hamarabb érkezett be.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!