Rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el Rómában a húsvéti szertartások idejére. A tunéziai olasz nagykövetség üzenetet kapott, amelyben iszlám terroristák azt állították, véres merényletre készülnek az Örök Városban a legfontosabb egyházi ünnepen. Nyílt titok azonban, hogy Ferenc pápára az iszlám terroristáknál is nagyobb veszély leselkedik a Vatikánban.

  -
  -
- – Kép 1/2

Ferenc pápától nem idegen a politika – ha kell, keményen áll ki a szegények és elesettek mellett.

Főpapok, teológusok és ultrakonzervatív katolikusok, akik nyíltan mennek szembe azzal a tanításával, amely szerint ki kell állni a társadalom kirekesztettjei, köztük a menekültek mellett. Alexander Görlach német publicista-teológus nemrégiben egyenesen arra a következtetésre jutott, nincs más választás, „le kell váltani” a pápát, mert „nem nőtt fel a hivatalához”.

Szeptemberben példátlan módon több mint hatvan katolikus pap és tudós írt alá egy dokumentumot az argentin származású egyházfővel szemben, amelyben rendkívül kemény vádakkal illették. Megfogalmazásuk szerint Ferenc eretnek álláspontot támogat a házasság, az erkölcsi élet és az Eucharisztia egyes kérdéseiben.

Ferencet azonban nem lehet egykönnyen letéríteni az általa kijelölt útról. „Hallok kommentárokat, amelyeket tisztelni kell, mert Isten gyermekeitől jöttek. Ezek a megjegyzések azonban hamisak” – jelentette ki tavaly ősszel a jezsuiták lapjában, a Civiltá Cattolicában. Maga mögött érezheti a hívek nagy részének támogatását is, egy az őt támogató internetes felhívást több tízezren írták alá. Az Egyesült Államokban például a katolikusok 87,9 százaléka támogatja, a Twitteren pedig több mint 40 millió követője van.

A pápa a húsvéti liturgia során számos gesztussal jelzi, menynyire rendíthetetlenül védelmezi a társadalom kirekesztettjeit. Nagycsütörtökön a Regina Cieli börtönbe látogatott, ahol szentmisét mutatott be, és 12 elítélt lábát mosta meg. Már hagyományosnak mondható, hogy börtönben végzi az ilyenkor szokásos szertartást.

Nagypénteken a római Colosseumban tartották a keresztúti ájtatosságot. Krisztus szenvedésének 14 állomásánál fiatalok által írt imákat olvasott fel az egyházfő. Nagyszombaton este fél kilenckor kezdi a vigília-szertartást a Szent Péter-bazilikában. Ilyenkor tartják a tűzszentelést, s az egyházfő megáldja a húsvéti gyertyát.

Vasárnap hangzik el az egyházfő Urbi et Orbi üzenete. Némi túlzással ez a húsvéti szertartások politikai része. XV. Benedek például 1916ban a világháború lezárását szorgalmazta. Emlékezetesek voltak a 2005-ben elhunyt II. János Pál Urbi et Orbi üzenetei, aki legalább hatvan nyelven (köztük magyarul) olvasta fel gondolatait.

Ferenc pápa húsvét vasárnapján többször fogalmazott meg olyan mondatokat, amelyekkel a világ vezetőinek lelkiismeretére próbált hatni. Mondandójának középpontjába már 2014ben is az elesettek, a menekültek megsegítését helyezte. „Erősítsd meg azokat, akik elhagyták földjüket, hogy olyan helyekre vándoroljanak, ahol jobb jövőt remélhetnek” – hangoztatta.

Egyértelműen politikai üzenetet fogalmazott meg 2015. április 5-én, megemlékezett a hitük miatt üldözött személyekről, békét szorgalmazott a Szentföld összes lakosa számára azt kérve, hogy az izraeliek és a palesztinok között a „találkozás kultúrája” erősödjék.

2016-ban az idősekre és a reményt vesztett fiatalokra is emlékezett. „Mindazoknak, akik elvesztették társadalmainkban a reményt és az életörömöt, az elgyengült időseknek, akik magányukban érzik, hogy elhagyja erejük, a fiataloknak, akik úgy vélik, nincs jövőjük, mindenkinek üzenem még egyszer a Feltámadott szavait: »Íme, én mindent újjá alkotok... Aki szomjazik, annak ingyen adok vizet az élet forrásából«.” (Jelenések Könyve 21,5–6)

Tavaly a menekültek felkarolására szólított fel. „A feltámadott Pásztor útitársul szegődik mindazok mellé, akiket arra kényszerítenek, hogy elhagyják a saját földjüket a fegyveres konfliktusok, a terroristatámadások, az éhínségek, az elnyomó rezsimek miatt. Az erőszakkal elvándorlásra kényszerítettek mindenhol találnak testvérekre, akik megosztják velük a kenyerüket és a reményüket a közös vándorlás során” – mondta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!