Bohócügyi államtitkárának továbbította Orbán Viktor a rendvédelmi dolgozók kérését: rögtönözzön szociális konzultációt a Parlament előtt demonstráló egyenruhásoknak. A kijelentés apropóján a héten a cirkuszt helyeztük rovatunk középpontjába.

 
Mire céloz az agrárminiszter?

A fővárosi Budaörsi úti buszsáv rajtaütésszerű kijelölése, majd a rekordméretű forgalmi dugók, illetve Székesfehérvár fideszes és Budaörs független polgármesterének kemény hangú fellépésének hatására az intézkedés azonnali felfüggesztése egész héten izgalomban tartotta a nagyérdeműt. Nem úgy, mint az ENSZ hazánkban tartózkodó különleges jelentéstevőjének idomítása. Frank La Rue találkozót kért az emberi jogi bizottságtól és listát adott át azokról a civil szervezetekről, akiket szeretne az ülésen meghallgatni a médiaszabályozásról (TASZ, Amnesty International, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet stb.). Azonban Lukács Tamás (KDNP) bizottsági elnök szerint a megjelölt szervezetek társadalmi támogatottsága nem ismert, meghívta viszont a nagycsaládosok egyesületét, a katolikus újságírók szervezetét, az egyházak képviselőit és a MÚOSZ-t. Bizottsági ülés helyett pedig „nyilvános” meghallgatást rendeztek, amelyről sem a bizottság, sem a parlament nem adott ki hivatalos meghívót – közölte a Népszabadság. Az ülésen La Rue megismételte, hogy továbbra is nagyon aggasztja a médiatörvény, Lukács viszont egyoldalúnak nevezte a raportőr tájékozódását, és több hozzászólás után – amelynek egyikében a Hírszerző szerint az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület elnöke, Illésy Mátyás arról beszélt, hogy azért kell a médiatörvény, mert senki nem szenvedett annyit a történelemben az utóbbi száz évben, mint a magyarok, elsősorban Trianon miatt, a gyerekek 40 százaléka házasságon kívül születik, míg a házasságok 60 százaléka válással végződik – az elnök közölte, hogy a bizottság tulajdonképpen nem is illetékes a médiatörvény ügyében. Mindezek után a kormány egy újabb csomaggal még tovább szigorítaná a médiaszabályozást, például adók módjára behajthatóvá tennék a médiahatóság által kiszabott díjakat, bírságokat, továbbá még a legártatlanabb szexuális utalásokat, vagy erőszakra tett célzásokat sem tűrné a médiahatóság (korhatáros karika nélkül), emiatt akár a Kisvakond kalandjai, vagy a Magyar népmesék is korhatárossá válhatna – írta a nol.hu.

Porondon volt még a fantométterem-avatás trükkje is: a Népszabadság számolt be arról, hogy Fazekas Sándor agrárminiszter uniós kollégái jelenlétében adott át egy EU-s támogatásból fölújított hortobágyi csárdát, ennek jeleként átvágott egy nemzetiszínű szalagot, majd a meghívottak – hozatott ételből – megebédeltek az étteremben, amely azóta zárva tart, ugyanis csak júliusban nyit. Bűvészhez illő gyorsasággal váltották le az ország második leglátogatottabb közgyűjteményének, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. éléről Czoma Lászlót. A kastélymúzeumot gyakorlatilag megteremtő, azt 27 éve vezető szakembert indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztették, a Zalai Hírlap szerint Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezésére. Utódja, a város fideszes alpolgármestere, Pálinkás Róbert szerint a kastély csődközeli helyzete indokolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azonnali döntését. A nol.hu azt írta: a fideszes vezetésű Keszthely önkormányzata régóta szeretné átvenni a jelentős forgalmat bonyolító kastély irányítását, ám ennek az igazgató évek óta ellenállt. Orbán Viktor is bizonyított, mint szabadulóművész: annak, kapcsán, hogy Kövér László házelnök levont az alkotmányozást bojkottáló szocialista és LMP-s képviselők fizetéséből, egy Blikk-olvasó megkérdezte tőle, hogy visszafizeti azt a képviselői tiszteletdíjat, amit akkor kapott, amikor be se járt a Parlamentbe 2002 és 2006 között? A kormányfő válasza: „világ életemben csak olyan fizetést vettem fel, amiért megdolgoztam”.

A végére egy nagyon is komoly abszurd: a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, amikor márciusban Gyöngyöspatán egyenruhás, maszkos ismeretlenek követtek, köpdöstek egy nyolc hónapos terhes roma nőt, akinél az ijedségtől megindult a szülés. A koraszülött baba hónapokig kórházi kezelésre szorult. A TASZ a kismama képviseletében feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt. A rendőrség szerint azonban becsületsértés szabálysértése történt – közölte a TASZ.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!