A hajdúhadházi járőrözést nem tudja megakadályozni a rendőrség, de sikerült betiltani a fiatalok Schmitt Pál hivatalához szervezett demonstrációját. Nem ez az egyetlen abszurditás az elmúlt héten.

 
Bennfentes pillanatok: rendőr motoz polgárőrt

„Megtanítjuk kesztyűbe dudálni [őket]” – üzente Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelből a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon masírozó 200 tagjának. A miniszterelnök szavaival pont azt érte el, mint Pintér Sándor belügyminiszter (nem lesz Magyarországon „mondvacsinált törvényesség mögé bújva” járőrözés): semmit. Kisebb bonyodalmat okozott ugyan, hogy a miniszter szerdán befejezésnek nézte a „polgárőrök” éjszakai pihenőjét, de a Jobbik helyi képviselője, Rubi Gergely mindenkit megnyugtatott: bár a rendőrségen felolvasták neki Pintér korábbi nyilatkozatát, amely szerint megakadályozzák a hasonló fellépéseket, ennek nincs jogi relevanciája, így folytatják a járőrözést. Ezt a rendőrök gyakori igazoltatással és előállítással próbálják megzavarni. Garázdaság szabálysértése miatt indult eljárás pénteken öt ember ellen, de a Debreceni Városi Bíróság szombaton megszüntette az eljárást és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket. Az ORFK péntek délután közölte: „rendőri jelenlétre” megszüntette a járőrözést a csoport. Rubi lapunknak szombaton megerősítette: folytatják a járőrözést és kártérítési pereket indítanak az általuk jogtalannak tartott rendőri intézkedések miatt.

A fokozott rendőri és „polgárőri” jelenlét alatt mindenesetre a bűnözés zavartalan: az elmúlt napokban legalább fél tucat betörés történt a városban.

Sikerült viszont a rendőrségnek betiltania egy, a fiatalok által a Sándor-palotához szervezett tüntetést. A 4K! Negyedik Köztársaság Mozgalom „Szellemjárás Schmitt Pálnál” címmel jelentett be tiltakozó megmozdulást, amely arra hívta volna fel a figyelmet, hogy az áterőszakolt alkotmányozás megöli a köztársaságot, amelynek szelleme kísérteni fog. Az ügyészség is keményen fellépett: hamis tanúzás miatt gyanúsítottként hallgatták ki Szilvásy Györgyöt. A volt miniszteren 30 gesztenyefa-csemetét keres a Budapesti Nyomozó Ügyészség: a fákat még Benedek Fülöptől kapta és az egykori államtitkár ügyében folyó nyomozás során azt mondta, hogy kifizette. Az ügyészség szerint ez nem igaz, Szilvásy viszont bemutatta a számlát.

Már hírt adtunk arról, hogy a Daniel Cohn-Bendit sajtótájékoztatóját meghamisító riportert nevezték ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hír és hírháttér-főszerkesztőség élére. Papp Dánielről most kiderült – mivel életrajzából ezt kifelejtette –, hogy 2004-ig a Jobbik médiapolitikai kabinetjét vezette. Megkapta egy szlovákiai magyar hírportál is, amit érdemelt: nem folyósítja a Közigazgatási Minisztérium a Parameter.sk pályázaton nyert támogatását. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár megmondta: azért, mert a kormányt kritizáló cikkeket is közölnek.

Nem telik el hét Fidesz–KDNP-s költségtérítési botrány nélkül sem. Hoffmann Pál tököli polgármester a hetedik, akiről kiderült, hogy jogtalanul két helyről is vett fel költségtérítést. A KDNP-s képviselő „téves értelmezésre” hivatkozott, s közölte: a hibát észlelve a felvett 1,1 millió forintot visszafizette. Gyorsan kijavította a hibát a miskolci Fidesz is, miután kiderült, hogy Kriza Ákos polgármester hónapok óta törvénytelenül töltötte be posztját, ugyanis a választások után nem mondott le a tisztségével összeférhetetlen megbízatásairól. Erre a jobboldali többségű önkormányzat csütörtökön fölállított egy bizottságot, amelybe nem választottak be MSZP-s tagot. A testületi ülésen megállapították: a polgármesternek csak az egyik cégben betöltött üzletvezetői tisztsége összeférhetetlen, majd az önkormányzat felmentést adott az összeférhetetlenség alól. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is hibázott: miközben a Honvédelmi Minisztérium korábbi tisztségviselői ellen vizsgálódik kedvezményes lakásvásárlásuk miatt, kiderült, hogy húsz éve még katonai ügyészként a piaci ár negyedéért vehette meg belvárosi szolgálati lakását.

Az első Orbán-kormány egyik udvari szállítója, a Z. I. B. Zrt. összesen nettó 1,63 milliárd forintos megbízást nyert el a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-től – írta a HVG. A cég egyedüli ajánlattevője volt a közutak, illetve vasúti nyomvonalszakaszok terület-előkészítési feladatainak irányítására kiírt közbeszerzési pályázatnak. A Simicska Lajos egykori fideszes pártpénztárnok érdekeltségébe tartozó Mahir Kiállítás Kft. szervezhet rendezvényeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek 362 millió forintért. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az intézmény kommunikációs stratégiájának kidolgozására keresett vállalkozót. A győztes a Young & Partners Kft. lett, amelynek ügyvezetője Kuna Tibor, aki a Fidesz országgyűlési frakciójánál ifjúsági kabinettitkár.

A végére egy huszárvágás a Budapesti Közlekedési Központ sajtóosztályától: „a társaság szervezetfejlesztése a felülről lefelé építkezés elvét követi, amely szerint először a szervezeti egységek vezetői pozíciói kerülnek betöltésre, és ezt követik az alacsonyabb szintű munkakörök”. A kérdés pedig, amelyet a Blikk tett fel, így hangzott: a Vitézy Dávid vezette szervezetnél miért kapott 39, beosztott nélküli vezető 4,5 hónap alatt 77,6 millió forintot?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!