Egy hónappal ezelőtt már írtunk az amerikai hadsereg által kifizetett kártérítésekről a Vasárnapi Hírekben. Akkor a Honvédelmi Minisztériumot is felkerestük, de idáig kellett várnunk a válaszra. Megérte: kiderült, hazánk meglepően bőkezűen bánt az afgánokkal.

 
Fizettünk, mint a katonatiszt - Illusztrációnk Afganisztánban készült, a magyar katonai misszió bázisán - Fotó: Kállai Márton

A magyar honvédség 23 esetben okozott valamilyen kárt Afganisztánban, amit összesen 132 400 dollár (mai árfolyam számolva majdnem 37 millió forint) értékben térített meg 2005 óta. A katonák a legtöbb veszteséget közúti közlekedés során okozták. A minisztérium 14 alkalommal járult hozzá a helyi lakosok autóinak és furgonjainak a javíttatásához, illetve új eszköz vásárlásához. Az amerikaiakhoz képest a magyarok igazán nagyvonalúak voltak: átlagosan 8785 dollárt (körülbelül 2,5 millió forintot) fizettek minden károsultnak, míg a szövetséges nagyhatalom hasonló esetekben 200–2000 dollár (55–550 ezer forint) közötti jóvátételt ítélt meg.

A dánok pedig 15 ezer koronát (630 ezer forintot fizettek) egy autóért, amelynek nekiment egy harckocsi, és 31 ezret (1,3 millió forintot) egy minibuszért, ahol személyi sérülés és haláleset is történt.

A magyar honvédek kétszer gázoltak állatot, egyszer pedig egy épületet rongáltak meg – összesen 5300 dollárt (1,4 millió forintot) folyósítottak a három károsultnak.

Ezek a tételek már jobban igazodtak az amerikai mércéhez: az USA 500–1500 dollár (140–420 ezer forintot) között fizetett egy tehénért, és 600 dollárt (165 ezer forintot) egy ledőlt házfalért. A mezőgazdasági területben vagy terményben tett károk utáni jóvátétel is egyezett az amerikai gyakorlattal: a magyar kontingens négy gazdának okozott problémákat, akiket végül átlagosan 300 dollárral (85 ezer forinttal) engeszteltek ki. A dánok rendszerint 500 koronát (20 ezer forintot) fizettek a földekben tett károkért, ám egy 260 fát számláló gyümölcsös elpusztításáért 30 ezer koronával (1,2 millió forinttal) próbálták kiengesztelni a tulajdonost.

A háború legkézenfekvőbb káresete, a gépfegyver használata miatt csak kétszer kellett kártérítést fizetnie a magyaroknak. Ilyenkor a katonák figyelmeztető lövést adtak le vagy a szerkezet meghibásodása miatt sült el a géppuska. A lövések feltehetően személyi sérülést okoztak. A Honvédelmi Minisztérium káralapja fejenként átlagosan 1450 dollárral (400 ezer forinttal) járult hozzá a gyógyíttatás költségeihez.

Ez szintén bőkezű adománynak tűnik, ha összehasonlítjuk, hogy az amerikaiak 200–300 dollárt (55–85 ezer forintot) adtak azoknak az afgánoknak, akiknek a válla sérült meg, míg 1000 dollár (270 ezer forint) körüli összeget fizettek egy olyan férfinak, akinek mind a négy végtagja és a feje is sebesülést szenvedett.

Cukorka és karóra. A történelemkönyvekben legtöbbször csak az áll, hogy II. világháború után vesztes országként 300 millió dollár jóvátétel megfizetésére kötelezték Magyarországot. Kevésbé ismert, hogy a szovjetek a kártérítés részeként például 200 ezer férfikarórát is kértek, és mivel akkoriban Magyarország nem tudott gyártani, Svájcból kellett beszerezni a rugókat. A nemdohányzó szovjet katonákat 52 mázsa cukorkával kellett kiengesztelni.

 

Az USA-val vagy Dániával ellentétben Magyarország nem küldött harcoló alakulatokat Afganisztánba. 2003-ben érkeztek meg az első magyar katonák az országba, főként egészségügyi, logisztikai és rendészeti feladatokat láttak el. A magyar kontingens 2004-től kapcsolódott be Baglán tartomány újjáépítési projektjébe, amelyet 2007-től irányított is. Most is vannak katonáink Afganisztánban, akik a helyi hadsereg, rendőrség és határőrség kiképzésével és tanácsadással foglalkoznak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!