Akit a sok hányattatás nem rémít meg, de első körben még nem vették fel az egyetemre, hétfőig adhatja le pótfelvételijét. 44 egyetem és főiskola több száz szakja várja az utólag jelentkezőket, de most mindenki csak egy helyet választhat. Érdemes jól megfontolni, mi az az egy, hiszen a kevésbé népszerű szakokon is kiváló képzés várja a diákokat.

Debrecenben például eddig 0, azaz nulla diák választotta a fizikatanár szakot mesterképzésen. Pedig a felvételi adatok alapján idén is a debreceni a legnépszerűbb a vidéki egyetemek közül. Meg­próbáltunk utánajárni, miért ilyen kevéssé népszerű ez a szakirány a tanulók között. A válasz talán nem meglepő, de mindenképpen szomorú.

A Fizikai Szemle már 1995-ben így ír a problémáról: „A tanári és így a fizikatanári pálya presztízse, elsősorban a középiskolákban, az elmúlt évtizedekben fokozatosan csökkent. Ez a középiskolai képzés tömegesedésével, a tanári fizetések relatív elértéktelenedésével is összefügg. Végső eredménye a tanári pálya vonzásának csökkenésében jelent meg és visszahatott a tanárképzésbe beiskolázott hallgatók színvonalára is”. Valami hasonló fogalmazódott meg a most másodéves Dávid fejében is. Szerinte tanárnak lenni nagyon szép foglalkozás, de valamiből élni is kell. „Van jobb munka is, olyan, ami itthon és külföldön is piacképes lehet” – fejtette ki lapunknak nézeteit a 21 éves fiú.

Nincs különb helyzetben a többi reáltantárgy sem. A biológia, kémia, földrajz, matematika szakokon is igen magas szintű képzés folyik több magyar egyetemen, a tanárképzés azonban sehol sem túl népszerű. Debrecenben például kémiatanár szakra mindössze egy hallgató jelentkezett eddig, matematikatanár szakon is csupán hatan kezdik meg tanulmányaikat szeptemberben. A helyzet azért nem végtelenül tragikus, az ELTE természettudományi karán például négyen kezdik meg jövőre fizikatanári képzésüket mesterfokon. Csak remélni lehet, hogy példájukat a pótfelvételi után többen követik majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!