Kiszolgáltatottsággal, jogfosztással, kirekesztettséggel jár a fogyatékos lét: a sérült embereket Magyarországon még mindig rendszeresen elhagyatott mamutintézményekbe zárják, sokukat indokolatlanul gondnokság alá helyezik, megfosztva őket önrendelkezési joguktól, nem választhatnak maguknak párt, nem vállalhatnak gyermeket, nagy számban éri őket testi-lelki bántalmazás, szexuális abúzus – egész életük egyfajta büntetés, amiért nem születtek épnek.

 
Megfogalmaztak 10 olyan területet, ahol sérülhetnek a jogaik, és ennek alapján egy illusztrátor, Hitka Viktória megalkotta a MONDO kártyajátékot

„Mi, fogyatékos gyereket nevelő szülők, és mi, fogyatékos gyerekekkel foglalkozó szakemberek nem szívesen nézünk szembe azzal, hogy mi vár a gyerekeinkre, ha felnőnek” – vallja be Naszály-Németh Rita, egy 17 éves halmozottan sérült lány édesanyja, aki egyben a halmozottan fogyatékos mozgáskorlátozott gyerekekkel foglalkozó Budapest III. Kerületi Csillagház Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) pszichológusa is. 
A fogyatékos embereket kell felvértezni valamilyen tudással, önérdek-érvényesítő képességgel – fogalmazódott meg a gondolat Verdes Tamásban, a TASZ fogyatékosügyi koordinátorában. Az egyesület a Csillagház EGYMI-vel közösen ezért egy különleges játék fejlesztésébe fogott, amelynek segítségével hosszú évek alatt, fokozatosan tudatosíthatják a fogyatékos gyerekekben a rájuk leselkedő veszélyeket, és ami még sokkal fontosabb: hogy mit tehetnek ezekkel szemben.
Megfogalmaztak 10 olyan területet, ahol sérülhetnek a jogaik - és az érintettek számára érthető képes kártyajátékot fejlesztettek.

A MONDO nevű kártyacsomagot úgy tervezték, hogy ne egy sokkoló élmény legyen. A játék finoman és kedvesen fogalmazva mutat rá, hogy milyen helyzetekben hogyan kell reagálni. Például „ha valaki úgy ér hozzám, ahogyan az nem jó nekem, határozottan és hangosan tiltakozom” vagy „ha valaki, aki a barátomnak mutatja magát, bánt, segítséget kérek a legközelebbi embertől, akiben megbízom”.

Mindennek a tananyagba, az iskolai létbe való beemelése, az esetleges feszültségek feloldása nagyon komoly szakmai hátteret igényel – ennek kidolgozása zajlik most a Csillagházban.

Hogy az iskolában átadott tudás otthon is támogatást kapjon, a TASZ elindítja különleges szülői értekezleteit.
A fogyatékos gyermeket nevelők is megismerkedhetnek olyan fogalmakkal, mint például a gondnokság alá vétel, vagy hogy mit jelenthet a zárt intézményi lét, egyáltalán milyen jogai vannak és lesznek nekik, illetve gyermeküknek a későbbiekben.


Szabadon választhatok párt, nem bánthatnak és nem kell intézetben élnem – többek között ezt tanulhatják meg a sérült gyerekek egy különleges kártyajáték, a MONDO segítségével, hogy felnőve ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint sok tízezer fogyatékos ember ma Magyarországon.

Kertész Anna "Nem kártyavár" című cikke a játékos módszer részleteivel az október 17-én megjelent Vasárnapi Hírekben található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!